Ο ξενοδοχειακός κλάδος παρέχει σύνθετες μαζικές υπηρεσίες στις οποίες εμπίπτουν συνθήκες εμφάνισης και μετάδοσης λοιμώξεων, ειδικότερα σε μια περίοδο πανδημίας. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι η παρουσίαση των μεταδιδόμενων νοσημάτων και λοιμώξεων καθώς και του τρόπου μετάδοσής τους. Ιδιαίτερη και εκτενής αναφορά γίνεται στον Covid-19 και στις επιπτώσεις του στον ξενοδοχειακό κλάδο. Στο πλαίσιο της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας αλλά και της διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο, παρουσιάζονται γενικά μέτρα ελέγχου & πρόληψης βάσει οδηγιών ΕΕ, καθώς και μέτρα προστασίας προσαρμοσμένα στο περιβάλλον ενός ξενοδοχείου.
Στο άρθρο αυτό εξετάζονται οι αλλαγές που επέφερε ο Covid - 19 και ειδικότερα οι επιπτώσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της προσαρμοστικότητας του κλάδου της φιλοξενίας στην επόμενη ημέρα, παρουσιάζονται τα γενικά μέτρα ελέγχου και πρόληψης βάσει οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι βασικές αρχές των προτεινόμενων μέτρων από την ΕΕ, καθώς και οι κατευθυντήριες οδηγίες για την ανάπτυξη μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στον ξενοδοχειακό κλάδο. Περιγράφονται τα είδη των μεταδιδόμενων νοσημάτων και λοιμώξεων, ο τρόπος μετάδοσής τους και τα συμπτώματά τους με ιδιαίτερη αναφορά στον Covid-19. Η λήψη μέτρων προφύλαξης αποτελεί βασικό άξονα ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου, με στόχο τη μείωση του κίνδυνου εξάπλωσης μιας λοίμωξης. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται τα μέτρα ελέγχου, οι βασικές προφυλάξεις και τα μέσα ατομικής προστασίας προσαρμοσμένα στο περιβάλλον ενός ξενοδοχείου. Με την ολοκλήρωση του άρθρου οι αναγνώστες θα είναι σε θέση: να εφαρμόσουν τα γενικά μέτρα ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων βάσει οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ξενοδοχειακό κλάδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των επισκεπτών και του προσωπικού του ξενοδοχείου, να περιγράφουν τα είδη των μεταδιδόμενων νοσημάτων και λοιμώξεων, τον τρόπο μετάδοσής τους και τα συμπτώματά τους, να λαμβάνουν βασικές προφυλάξεις και να αξιοποιούν τα μέσα ατομικής προστασίας στον εργασιακό τους χώρο, να αναγνωρίσουν ότι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας τίθεται ως πρωταρχικός στόχος.
Οριοθετώντας αυτά τα θέματα σε έναν κανονισμό με την ονομασία Υγειονομικός Κανονισμός COVID-19, αυτός ο κανονισμός γίνεται μέρος του γενικότερου κανονισμού λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, όπως αυτά υποχρεώνονται να τον έχουν διαθέσιμο και σε εφαρμογή από τις διατάξεις περί κατάταξης σε αστέρια και κλειδιά (βλ. Κανονισμός λειτουργίας τουριστικού καταλύματος).
Είσαι απλός επισκέπτης. Η συνέχεια του περιεχομένου, με όλες του τις λεπτομέρειες και πληροφορίες, είναι διαθέσιμη μόνο στους εγγεγραμμένους χρήστες του Ενημερωτικού Δελτίου. Αν είσαι ήδη χρήστης παρακαλούμε κάνε εισαγωγή στο σύστημα εδώ: Είσοδος
- Login
- Register
Υποενότητα 1: Εισαγωγικά Στοιχεία |
|
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ | |
Τι άλλαξε o COVID-19; | |
Υποενότητα 2: Η COVID-19 εποχή στον ξενοδοχειακό τομέα |
|
Τι άλλαξε o COVID-19 στον ξενοδοχειακό κλάδο; | |
COVID-19 & ξενοδοχειακός κλάδος | |
Υποενότητα 3: Η αντιμετώπιση της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση |
|
Γενικά μέτρα ελέγχου & πρόληψης βάσει οδηγιών ΕΕ | |
Υποενότητα 4: Το περιβάλλον του ξενοδοχείου |
|
Το ξενοδοχείο |
|
Διαφορετικοί φόβοι & ανησυχίες |
|
Υποενότητα 5: Έλεγχος Μεταδοτικών Νόσων και Λοιμώξεων - Μέτρα Προστασίας στον Ξενοδοχειακό Τομέα |
|
Βασικοί Ορισμοί | |
Μεταδοτικά νοσήματα | |
Υποενότητα 6 (μέρος Α΄): Αερογενώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις & Αναπνευστικά Νοσήματα |
|
Νοσήματα μεταδιδόμενα με σταγονίδια | |
Γρίπη | |
Κορωναϊοί | |
COVID-19 | |
Ορισμός ύποπτου κρούσματος | |
Μέτρα Προφύλαξης | |
Βασικές Προφυλάξεις | |
Χρήση ΜΑΠ από το προσωπικό των Ξενοδοχείων | |
Υγιεινή των Χεριών |
|
Πλύσιμο με νερό & σαπούνι |
|
Χρήση αντισηπτικού διαλύματος |
|
Αναπνευστική εθιμοτυπία/Προσωπική υγιεινή |
|
Μέσα Ατομικής Προστασίας |
|
Τήρηση φυσικής απόστασης |
|
Υποενότητα 6 (μέρος Β΄): Αερογενώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις & Αναπνευστικά Νοσήματα | |
Μηνιγγίτιδα | |
Ιογενής Μηνιγγίτιδα | |
Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα | |
Νόσος των Λεγεωναρίων | |
Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο - SARS | |
Ανεμοβλογιά | |
Ιλαρά | |
Φυματίωση | |
Υποενότητα 7: Νοσήματα μεταδιδόμενα με επαφή & Μέτρα Ελέγχου | |
Νοσήματα μεταδιδόμενα με επαφή: Ψώρα | |
Μέτρα Ελέγχου: Απλή Ψώρα | |
Μέτρα Ελέγχου: Νορβηγική Ψώρα | |
Υποενότητα 8: Τροφιμογενή – Υδατογενή Νοσήματα & Μέτρα Ελέγχου | |
Τροφιμογενή – Υδατογενή Νοσήματα | |
Ιογενής Γαστρεντερίτιδα | |
Σαλμονέλλωση | |
Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος | |
Ηπατίτιδα Α | |
Μέτρα ελέγχου | |
Υποενότητα 9: Αιματογενώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα & Μέτρα Ελέγχου | |
Αιματογενώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα | |
Ηπατίτιδα Β | |
Ηπατίτιδα C | |
Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου (HIV) | |
Βιβλιογραφία |
|
|
πηγή πληροφοριών: ΕΟΔΥ - ΕΚΠΑ - ΕΙΠΑΥΥ.
Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17