Δεξαμενές ύδρευσης
Οι δεξαμενές νερού στα συστήματα ύδρευσης είναι ζωτικά μέρη και πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να προστατεύονται από βιολογικές επιμολύνσεις για να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία. Με το πέρασμα του χρόνου επικάθονται άλατα στα πλευρικά τοιχώματα και σχηματίζεται στρώμα ιλύος στον πυθμένα από την άμμο και τα ψιλόκοκα που απελευθερώνουν οι γεωτρήσεις. Τα άλατα στα τοιχώματα (λευκά ανθρακούχα ή χρωματιστά βαρέων μετάλλων, π.χ. σιδήρου + μαγγανίου) και η ιλύς στον πυθμένα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να φωλιάσουν μικρόβια και δυσχεραίνουν την αποτελεσματική απολύμανση του νερού. Για τους λόγους αυτούς τα άλατα στους τοίχους θα πρέπει να αποξύνονται είτε με βούρτσες βρεγμένες σε πυκνό διάλυμα υποχλωριώδους χλωρίου ή με νερό υπό πίεση και μετά βούρτσισμα. Η ιλύς του πυθμένα θα πρέπει να απομακρύνεται πλήρως και ο πυθμένας να ξεπλένεται αποτελεσματικά. Μεγάλη προσοχή επιβάλλεται ώστε να μην χρησιμοποιείται ο ίδιος εξοπλισμός με τους καθαρισμούς λυμάτων για ευνόητους λόγους αποφυγής επιμόλυνσης (βυτία, αντλίες, σωληνάκια πίεσης). Ο καθαρισμός - απολύμανση των δεξαμενών πρέπει να διενεργείται προληπτικά τουλάχιστον 1 φορά ετησίως ή συχνότερα εάν απαιτείται κατόπιν υγειονομικής αναγνώρισης.
Δεξαμενές αντλιοστασίων λυμάτων
Οι δεξαμενές στα αντλιοστάσια των λυμάτων και στους βιολογικούς καθαρισμούς με το πέρασμα του χρόνου συσσωρεύουν λίπη και διάφορα άλλα στερεά που επικάθονται στα πλευρικά τοιχώματα ή καθιζάνουν στον πυθμένα. Αυτό το φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών αλλά προκαλεί και προβλήματα δυσλειτουργίας στα συστήματα επεξεργασίας, π.χ. βουλώνουν οι αντλίες λυμάτων. Ο καθαρισμός και το πλύσιμο των δεξαμενών από τα στερεά αυτά κρίνοναι επιτακτικά τουλάχιστον 1-2 φορές τον χρόνο.
Αντλίες λυμάτων
Οι αντλίες λυμάτων αποτελούν ζωτικό μέρος στην λειτουργία των συστημάτων αποχέτευσης λυμάτων. Εάν για κάποιο λόγο οι αντλίες μπλοκάρουν τα λύματα θα υπερχειλίσουν στην επιφάνεια της ευρύτερης περιοχής με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυναμικού κινδύνου προσβολής της δημόσιας υγείας. Ο κυριότερος λόγος που μπορεί να φρακάρουν οι αντλίες είναι τα ινώδη υλικά, τα λίπη και κάποια σκληρά χονδροειδή στερεά που απορρίπτονται στα δίκτυα αποχέτευσης. Για τον λόγο αυτό απαιτείται τακτική παρακολούθηση της λειτουργίας τους και εφαρμογή προληπτικού καθαρισμού.
Φρεάτια & Αγωγοί αστικών λυμάτων
Οι βαρυτικοί αγωγοί αστικών λυμάτων είναι οι αρτηρίες μεταφοράς των λυμάτων από τις κατοικίες και τις λοιπές δραστηριότητες στα κέντρα συλλογής (αντλιοστάσια λυμάτων). Οι υψηλές συγκεντρώσεις των λυμάτων σε στερεά και λίπη - έλαια, σε συνδυασμό με τα αδύναμα σημεία των δικτύων (μικρές κλίσεις) προκαλούν την εμφάνιση θρόμβων που σταματούν την κυκλοφορία των λυμάτων, την υπερχείλισή τους στους δρόμους μέσω των φρεατίων επίσκεψης και την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών. Ο κίνδυνος προσβολής της δημόσιας υγείας είναι σοβαρός. Η στιγμιαία εμφάνιση των λυμάτων στους δρόμους έρχεται σε αντίθεση με ένα βασικό κανόνα στην κατασκευή και λειτουργία των δικτύων κοινής οφέλειας: οι αγωγοί ύδρευσης να βρίσκονται πάντα ψηλότερα από τους αγωγούς αποχέτευσης. Τα βαρυτικά δίκτυα αποχέτευσης πρέπει να παρακολουθούνται και καθαρίζονται τακτικά με την εφαρμογή προληπτικού χρονοδιαγράμματος για να εκμηδενίζεται η πιθανότητα εμφάνισης υπερχειλίσεων.
Σχάρες ομβρύων υδάτων
Οι σχάρες στους δρόμους βοηθούν τα όμβρυα ύδατα να απομακρυνθούν από τον ασφαλτόδρομο και τα φρεάτια που βρίσκονται κάτω από τις σχάρες, όταν είναι σωστα σχεδιασμένα επιτρέπουν στα αμμοχάλικα να καθίσουν στον πυθμένα και να μην παρασυρθούν μέσα στις σωληνώσεις ή διοχετευθούν στα ρέματα και τις θάλασσες. Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάθε βροχόπτωση η στάθμη των καθιζημάτων αυξάνει μέσα στο φρεάτιο μέχρι που κάποια στιγμή φτάνει στο ύψος του σωλήνα υπερχείλισης. Σε μερικές περιπτώσεις φρεάτια, αγωγοί και σχάρες μπλοκάρουν τελείως από τα καθιζήματα και τα χόρτα που βρήκαν την ευκαιρία να φυτρώσουν εκεί μέσα. Συνεπώς οι σχάρες, οι αγωγοί και τα φρεάτια χρειάζονται τακτικό καθαρισμό πριν φτάσουν σε αυτή την κατάσταση και προκαλέσουν επιφανειακές πλημμύρες από νερά ομβρύων
Διάβασε επίσης:
- Καθαρισμοί δεξαμενών
- Επεξεργασία λυμάτων
- 056gr. Βιολογικοί καθαρισμοί: υποχρεώσεις περιοδικών αναλύσεων στα επεξεργασμένα νερά και την παραγώμενη ιλύ
- 055gr. Μικροί βιολογικοί καθαρισμοί ξενοδοχείων - νοσοκομείων - θεραπευτηρίων: η απομακρυσμένη επιτήρηση ως λύση στα προβλήματα λειτουργίας
- 037gr. Ρύπανση και επικίνδυνες διασυνδέσεις δικτύων ύδρευσης - Μέρος 3
- 036gr. Ρύπανση και επικίνδυνες διασυνδέσεις δικτύων ύδρευσης - Μέρος 2
- 035gr. Ρύπανση και επικίνδυνες διασυνδέσεις δικτύων ύδρευσης - Μέρος 1
- 033gr. Tweet_An_Alert υπηρεσία βλαβών ηλεκτρικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων από την Kemioteko Engineering
- 028gr. Υπολογισμός περίσσειας ενεργού ιλύος και ανάλυση ευαισθησίας παραμέτρων Monod
- 026. EPANET-Ανάλυση λειτουργικής αστοχίας αντλιοστασίου λυμάτων-Μέρος 3-Νέα σενάρια & προτάσεις προς εφαρμογή
- 025. EPANET-Ανάλυση λειτουργικής αστοχίας αντλιοστασίου λυμάτων-Μέρος 2-Επτά σενάρια λειτουργίας με μία αντλία
- 024. EPANET-Ανάλυση λειτουργικής αστοχίας αντλιοστασίου λυμάτων-Μέρος 1-Ανάπτυξη μοντέλου
- 019. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και διαχωρισμός λιπών-ελαίων από τα υγρά απόβλητα
Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα στο 6983-759514 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για ενημέρωση. Η επιχείρησή μας Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Χριστόδουλος μελετά την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και προτείνει πάντα ό,τι είναι καλύτερο για τον οργανισμό ή τον ιδιώτη.