Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

293gr. ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ Manual - 1. Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων

ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ Manual - 1. Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων.

Περισσότερα...

292gr. ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ Manual - Εισαγωγή

ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ Manual - Εισαγωγή.

Περισσότερα...

291gr. ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ Manual - Συνήθη προβλήματα εγκατάστασης

ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ Manual - Συνήθη προβλήματα εγκατάστασης.

Περισσότερα...

290gr. ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ Manual - Διευκρινήσεις

ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ Manual - Διευκρινήσεις.

Περισσότερα...

289gr. ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ Manual - Πρόλογος

ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ Manual - Πρόλογος.

Περισσότερα...

288gr. ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ Manual - Εξώφυλλο

ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ Manual - Εξώφυλλο.

Περισσότερα...

287gr. Υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας ξενοδοχείων - ΕΕΔΔ 2020

.

Περισσότερα...

286gr. Τηλεμετρία ανοικτού κώδικα - Το έξυπνο αρτοζαχαροπλαστείο

Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών κάθε τρόφιμο είτε πρωτογενές ή μεταποιημένο έχει την δική του θερμοκρασιακή περιοχή συντήρησης ή διατήρησης. Επιπλέον, σύμφωνα με την εκάστοτε υγειονομική διάταξη αδειοδότησης λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται σε καταγραφή και αρχειοθέτηση της θερμοκρασίας επεξεργασίας, διατήρησης και συντήρησης των τροφίμων που προσφέρουν στον καταναλωτή. Πρόκειται για μια διαδικασία που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν εφαρμόζει, για τους δικούς της λόγους η κάθε μια. Οι υπόλοιπες που την εφαρμόζουν, διενεργούν κλασσικά χειρονακτικές μετρήσεις και καταγραφές της θερμοκρασίας. Πλέον όμως με την ανοιχτού κώδικα τηλεμετρία αναλώνεις τον χρόνο που κερδίζεις σε άλλες δραστηριότητες, μπορείς να ενημερωθείς κατά βούληση στην οθόνη μιας συσκευής (κινητού, τάμπλετ, λάπτοπ, PC), μπορείς να έχεις ηλεκτρονικό αρχείο - ιστορικό μετρήσεων και επιπλέον μπορείς να έχεις άμεση ενημέρωση αν κάτι πάει στραβά με την θερμοκρασία. Αυτός είναι πρακτικά ο λόγος που πρέπει μια επιχείρηση να ελέγχει την θερμοκρασία του εξοπλισμού της, για να αναγνωρίσει και επιδιορθώσει άμεσα την βλάβη, πριν αυτή οδηγήσει σε πολύωρες ή πολυήμερες υπερβάσεις θερμοκρασιακών ορίων, οι οποίες με την σειρά τους θα αλλοιώσουν τα τρόφιμα, τα οποία θα προσβάλλουν την δημόσια υγεία με άμεσο αντίκτυπο την αρνητική φήμη και οικονομική ζημία της επιχείρησης. Ας δούμε το παράδειγμα του έξυπνου αρτοζαχαροπλαστείου.

Περισσότερα...

285gr. Τηλεμετρία ανοικτού κώδικα - Απαιτήσεις χρηστών

Αναπτύξαμε λίγα πράγματα για την ανοιχτή τηλεμετρία στο προηγούμενο άρθρο μας 284gr. Τηλεμετρία ανοικτού κώδικα - Επανάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε το βάθος ή τις διαστάσεις που έχει αποκτήσει η τηλεμετρία ανοιχτού κώδικα ή με άλλα λόγια τι μπορεί να κάνει και που μπορεί να εφαρμοστεί; Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας μια καταγραφή των πιθανών απαιτήσεων των χρηστών, που ήδη ξέρουμε εμπειρικά από τις απαιτήσεις των πελατών μας, ή από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας ή από τις απαιτήσεις προτύπων του ISO.

Περισσότερα...

284gr. Τηλεμετρία ανοικτού κώδικα - Επανάσταση

Η τηλεμετρία ως τεχνικός όρος υφίσταται από παλιά, και χρησιμοποιήθηκε πολύ από τότε που άρχισε να αξιοποιείται ο ηλεκτρισμός και ο ηλεκτρομαγνητισμός ως μέσο μετάδοσης πληροφοριών. Ειδικά για την βιομηχανία παραγωγής προϊόντων πολλοί κατασκευαστές προσπάθησαν να κρατήσουν κλειστή την τηλεμετρία δημιουργώντας δικά τους πρωτόκολλα επικοινωνίας και κλειδωμένες συσκευές. Σήμερα, η επανάσταση στην τηλεμετρία έχει ήδη συμβεί, μία η παγκοσμιοποίηση των δικτύων επικοινωνίας, μία η δραματική πτώση στο κόστος κατασκευής και διάθεσης τσιπ και ηλεκτρονικών πλακετών, έχουν φέρει στα χέρια και του πιο αδαή τηλεμετρικές συσκευές. Π.χ. τηλεφωνικές συσκευές, συσκευές παρακολούθησης ύπνου, συσκευές μέτρησης θερμοκρασίας - υγρασίας χώρου, ζυγαριές παρακολούθησης σωματικού βάρους, συσκευές μέτρησης παραγώμενης - καταναλισκώμενης ενέργειας και πληθώρα άλλων συσκευών που φέρουν επάνω τους τεράστια ποικιλία αισθητήρων μέτρησης (ψυγεία, air condition, τηλεοράσεις, κάμερες, λάμπες, μπρίζες κλπ). Οι συσκευές αυτές υπάρχει η εμπορική τάση να ονομάζονται έξυπνες (smart, προφανώς διότι πέρα από την μέτρηση έχουν την ικανότητα και να σκεφτούν λογικά). Ο αρχικός σκοπός τους όμως δεν αλλάζει, είναι η μέτρηση και η τηλεμετάδοση ή τηλεεπικοινωνία της μέτρησης ή του αποτελέσματος της σκέψης τους προς τον ιδιοκτήτη τους. 

Περισσότερα...

283gr. Εγκατάσταση ThingSpeak σε Raspberry pi B με linux Minibian

Από το 2013 χρησιμοποιούμε συνεχώς την βάση ThingSpeak δεδομένων χρονοσειρών για αποθήκευση, ανάκτηση και απεικόνιση δεδομένων που παράγονται από περιβαλλοντικούς αισθητήρες τηλεμετρίας θερμοκρασίας, υγρασίας, πίεσης, ενέργειας κλπ. Ο κώδικάς της είναι open source, αλλά η δωρεάν μορφή της δεν έχει εξελιχθεί καθόλου από το 2013. Η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί είναι η Ruby και η εσωτερική βάση διαχείρισης των δεδομένων είναι η MySql. Η εμπορική μορφή της ThingSpeak λειτουργεί υπό την σκέπη της MathWorks και εμπλουτίστηκε με την μαθηματική βιβλιοθήκη Matlab. Ήδη από το 2013 η ορθή εγκατάσταση της δωρεάν βάσης σε cloud linux debian ήταν μπελαλίδικη. Σήμερα το 2020 και μάλιστα σε συσκευές μικρότερων δυνατοτήτων σε σχέση με το cloud, η εγκατάσταση της δωρεάν ThingSpeak είναι πραγματικά μία πολύ δύσκολη πρόκληση. Ο λόγος είναι ότι οι βιβλιοθήκες κώδικα και οι εγκαταστάτες τους λαμβάνονται από ποικίλους servers στο cloud, που διαθέτουν νεώτερες εκδόσεις βιβλιοθηκών, σε ορισμένες περιπτώσεις μη συμβατές με τις παλιότερες, με αποτέλεσμα η αλυσίδα της εγκατάστασης της βάσης να σπάει σε διάφορα σημεία. Απαιτείται υπομονή και επιμονή, καταγραφή των σφαλμάτων στα σημεία που σπάει η αλυσίδα, αναζήτηση επεξήγησης των σφαλμάτων μέσω της Google, δοκιμή των προτεινόμενων λύσεων και νέα αποσφαλμάτωση μέχρι η βάση να στηθεί ορθά και τρέξει σταθερά. Σήμερα, 04-05-2020, καταφέραμε να εγκαταστήσουμε και τρέξουμε την βάση δεδομένων ThingSpeak σε Raspberry Pi B, μέσα στο οποίο τρέχει το linux Minibian (μία απογυμνωμένη - μίνι έκδοση του Raspbian, το οποίο Raspbian με την σειρά του είναι κλάδος του Debian linux).

Περισσότερα...

282gr. Το λογιστικό - σιγμοειδές μοντέλο εξέλιξης του κορονοιού

Κοιτώντας τα διαγράμματα επιδημιολογικής εξέλιξης του κορονοιού σε αρκετές χώρες, παρατηρούμε ότι τείνουν να διαμορφώσουν μία καμπύλη σχήματος S. Αυτή η καμπύλη ονομάζεται σιγμοειδής στα ελληνικά και logistics curve στα εγγλέζικα. Είναι πολύ γνωστή διότι εμφανίζεται σε ποικίλα διάφορα φαινόμενα και μάλιστα υπάρχουν ήδη αρκετοί μαθηματικοί τύποι 3 τουλάχιστον παραμέτρων, που μπορούν να την αναπαράγουν. Αυτές οι παράμετροι είναι χαρακτηριστικές και καθορίζουν αν η καμπύλη θα είναι συμπιεσμένη ή στρετσαρισμένη κατά την οριζόντια διάσταση ή την κατακόρυφη διάσταση.

Περισσότερα...

281gr. Τα αποτελεσματικά μέτρα της Ταϊβάν κατά του κορονοϊού

Παρά το γεγονός ότι η Ταϊβάν βρίσκεται πολύ κοντά στην Κίνα, παρά το ότι χιλιάδες πολίτες της εργάζονται σε κινέζικο έδαφος και παρόλο που εμφάνισε κρούσματα κορονοϊού σχεδόν από την αρχή της παγκόσμιας καταγραφής, η χώρα αυτή μέχρι σήμερα, επί 2 μήνες δηλαδή, προσπάθησε και κατάφερε χωρίς αστεία να πετύχει πολύ χαμηλή ταχύτητα ανόδου των κρουσμάτων της. Βλέπε ενδεικτικά το γράφημα σε σύγκριση με την χώρα μας (μπλε εμείς, κόκκινο η ταϊβάν). Σήμερα, 22-03-2020, βρίσκεται στα 160 κρούσματα συνολικά και επιδεικνύει μέση ταχύτητα 2.5 κρούσματα την ημέρα εν αντιθέσει με εμάς που έχουμε μέσο ρυθμό 9 κρούσματα την ημέρα (ο μέσος ρυθμός υπολογίζεται πάντοτε από την ημέρα μηδέν, 21-01-2020). Είναι τυχαίο? Όχι βέβαια, από την αρχή εφάρμοσε στοχευμένα μέτρα. Διάβασε παρακάτω πινακοποιημένα τα μέτρα που έλαβε ανά ημερομηνία.

Περισσότερα...

280gr. Διαγράμματα χρονικής εξέλιξης κορονοϊού

.

Περισσότερα...

279gr. Μελέτη HACCP - Διάγραμμα ροής υγιεινής προσωπικού

Μελέτη HACCP - Διάγραμμα ροής υγιεινής προσωπικού.

Περισσότερα...

278gr. Μελέτη HACCP - Διάγραμμα ροής διαχείρισης απορριμάτων

Μελέτη HACCP - Διάγραμμα ροής διαχείρισης απορριμάτων.

Περισσότερα...

277gr. Τελευταία στατιστικά κορονοϊού - Coronavirus live statistics

Τελευταία στατιστικά κορονοϊού - Coronavirus live statistics. Εδώ παρουσιάζονται τα συνολικά αποτελέσματα της τελευταίας καταμέτρησης ανά κράτος σχετικά με τα κρούσματα και τους θανάτους που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Περισσότερα...

276gr. Κορονοϊός - μέσα απολύμανσης (US EPA)

Στις 03-03-2020 η αμερικάνικη περιβαλλοντική υπηρεσία US EPA εξέδωσε κατάλογο με τα χημικά απολυμαντικά που έχει εγκρίνει με πιστοποιημένες διαδικασίες για κυκλοφορία στην αμερικάνικη αγορά. Αυτά τα απολυμαντικά είναι και τα συνιστώμενα για χρήση κατά του SARS-CoV-2 που προκάλεσε το ξέσπασμα της επιδημίας - πανδημίας COVID-19.

Περισσότερα...

275gr. Κορονοϊός - μέσα απολύμανσης (ECDC)

Στις 18-02-2020 το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου αποτροπής μετάδοσης ασθενειών (ECDC) εξέδωσε συνοπτικές οδηγίες για τα χημικά που προτείνει ως κατάλληλα για ενεργητική απολύμανση χώρων μη νοσοκομειακών (δωμάτια, γραφεία, μεταφορές, σχολεία κλπ) όπου έχει ανιχνευθεί επιβεβαιωμένα ο κορονοϊός.

Περισσότερα...

274gr. Μελέτη HACCP - Διάγραμμα ροής κουζίνας

Μελέτη HACCP - Διάγραμμα ροής κουζίνας.

Περισσότερα...