Κοινοποίησε

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

ISO 22000 - Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων

Το ISO 22000 είναι ένα Σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που στην Ελλάδα αντικαθιστά το πρότυπο ΕΛΟΤ 1416. Στόχος είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, δηλαδή η επίτευξη προϊόντων διατροφής ασφαλών για την υγεία του καταναλωτή. Το Σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και όλων των ειδών διατροφής.

Βάσει του ισχύοντος, Κανονισμού 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, που αντικαθιστά την Οδηγία 93/43/ΕΟΚ απαιτείται η εφαρμογή, η διατήρηση και η αναθεώρηση ενός Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων, στο οποίο περιλαμβάνεται η Ανάλυση Κινδύνων και Κρισίμων Σημείων Ελέγχου (HACCP) για τις επιχειρήσεις που :

  • Ø Παρασκευάζουν
  • Ø Μεταποιούν
  • Ø Παράγουν
  • Ø Συσκευάζουν
  • Ø Αποθηκεύουν
  • Ø Μεταφέρουν
  • Ø Διανέμουν
  • Ø Διακινούν
  • Ø Προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα

Περιλαμβάνονται δηλαδή συσκευαστήρια, βιομηχανίες τροφίμων, εστιατόρια, υπεραγορές, επιχειρήσεις catering, ξενοδοχεία που διαθέτουν χώρους μαζικής εστίασης κ.λ.π..

Τα οφέλη από την εγκατάσταση και πιστοποίηση ενός Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων (HACCP) συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Ø Ενισχύεται η φήμη της εταιρείας ως προς τη δυνατότητα της να προστατεύσει την υγεία του καταναλωτή
  • Ø Με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, μειώνεται το κόστος παραγωγής λόγω της μείωσης απορρίψεων παρτίδων προϊόντων
  • Ø Αποκτά η επιχείρηση σοβαρό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της στις εξαγωγικές δραστηριότητες καθώς ανοίγονται ευκαιρίες για διείσδυση σε διεθνείς αγορές.
  • Ø Παρέχονται αποδείξεις στις αρμόδιες αρχές συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
  • Αποδεικνύεται η ευαισθησία της επιχείρησης για την προστασία της δημόσιας υγείας και η ικανότητα της να παράγει ασφαλή τρόφιμα.  

πηγή: ΚΕΕΕ

Ενημερώσου επίσης για:

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα στο 6983-759514 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για ενημέρωση. Η επιχείρησή μας μελετά την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και προτείνει πάντα ό,τι είναι καλύτερο για τον οργανισμό ή τον ιδιώτη.

Διαβάστε επίσης:

Τίτλος
Οδηγός ορθής παραγωγικής πρακτικής για τις επιχειρήσεις ζαχαροπλαστικής και συναφών επαγγελμάτων
Προσθήκη Οδηγού Ορθής Πρακτικής Για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Προστασίας από Ζωικούς Εχθρούς & Έντομα στις Επιχειρήσεις Τροφίμων
Οδηγός Ορθής Παραγωγικής Πρακτικής («Ο.Π.Π.») για τα Υλικά και Αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε Επαφή με Τρόφιμα («Υ.Α.Ε.Τ.»), 1η έκδοση
Οδηγός Ορθών Πρακτικών Υγιεινής για τα Συσκευασμένα Νερά στην Ευρώπη
Οδηγός ορθής πρακτικής για τις επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων
Γενικός οδηγός για την εφαρμογή συστήματος βάσει των αρχών του HACCP σε μικρές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις
Πίνακες περιγραφής προϊόντων – Διαγράμματα παραγωγικής ροής – Σχέδια HACCP – Φύλλα Εντύπων για τον Οδηγό Εφαρμογής HACCP σε μικρές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις
Οδηγός υγιεινής No 18 για τις Επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης Αφυδατωμένων Προϊόντων
Υπο Αξιολόγηση
Οδηγός Ορθής Πρακτικής No17 για Αλευροβιομηχανίες
Οδηγός υγιεινής No16 για τιςεπιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης αναψυκτικών και χυμών.
Οδηγός υγιεινής No15 για τις επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης προϊόντων που διατηρούνται με βάση τη θερμική τους επεξεργασία.
Οδηγός υγιεινής No14 για τα κρεοπωλεία .
Οδηγός υγιεινής No13 για τους χώρους τροφίμων των ξενοδοχείων.
Οδηγός υγιεινής No12 για τις λαϊκές αγορές.
Οδηγός υγιεινής No11 για την Αγορά Ρέντη
Οδηγός υγιεινής No10 για τα σχολικά κυλικεία.
Οδηγός υγιεινής No9 για τις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων σε συνθήκες περιβάλλοντος, ψύξης ή κατάψυξης
Οδηγός υγιεινής No8 για τις επιχειρήσεις προϊόντων που διατηρούνται με βάση τη σύνθεσή τους
Οδηγός υγιεινής No7 για τις επιχειρήσεις τυποποίησης και εξευγενισμού ελαιολάδου και πυρηνελαίου.
Οδηγός υγιεινής No6 για τις αγορές ΚΑΠΑΝΙ (ΒΛΑΛΗ), ΜΟΔΙΑΝΟ και ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ.
Οδηγός Υγιεινής Nο 5 για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων.
Οδηγός Υγιεινής No4 για την Βαρβάκειο Αγορά.
Οδηγός υγιεινής No3 για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού.
Οδηγός υγιεινής No2 για τα αρτοποιεία και τις επιχειρήσεις διακίνησης και διάθεσης άρτου και προϊόντων αρτοποιείας. (Περιεχόμενα)
Οδηγός υγιεινής No1 για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ζαχαροπλαστικής. (Περιεχόμενα)