ISO 22000 - Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων
Το ISO 22000 είναι ένα Σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που στην Ελλάδα αντικαθιστά το πρότυπο ΕΛΟΤ 1416. Στόχος είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, δηλαδή η επίτευξη προϊόντων διατροφής ασφαλών για την υγεία του καταναλωτή. Το Σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και όλων των ειδών διατροφής.
Βάσει του ισχύοντος, Κανονισμού 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, που αντικαθιστά την Οδηγία 93/43/ΕΟΚ απαιτείται η εφαρμογή, η διατήρηση και η αναθεώρηση ενός Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων, στο οποίο περιλαμβάνεται η Ανάλυση Κινδύνων και Κρισίμων Σημείων Ελέγχου (HACCP) για τις επιχειρήσεις που :
- Ø Παρασκευάζουν
- Ø Μεταποιούν
- Ø Παράγουν
- Ø Συσκευάζουν
- Ø Αποθηκεύουν
- Ø Μεταφέρουν
- Ø Διανέμουν
- Ø Διακινούν
- Ø Προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα
Περιλαμβάνονται δηλαδή συσκευαστήρια, βιομηχανίες τροφίμων, εστιατόρια, υπεραγορές, επιχειρήσεις catering, ξενοδοχεία που διαθέτουν χώρους μαζικής εστίασης κ.λ.π..
Τα οφέλη από την εγκατάσταση και πιστοποίηση ενός Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων (HACCP) συνοψίζονται στα ακόλουθα:
- Ø Ενισχύεται η φήμη της εταιρείας ως προς τη δυνατότητα της να προστατεύσει την υγεία του καταναλωτή
- Ø Με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, μειώνεται το κόστος παραγωγής λόγω της μείωσης απορρίψεων παρτίδων προϊόντων
- Ø Αποκτά η επιχείρηση σοβαρό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της στις εξαγωγικές δραστηριότητες καθώς ανοίγονται ευκαιρίες για διείσδυση σε διεθνείς αγορές.
- Ø Παρέχονται αποδείξεις στις αρμόδιες αρχές συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
- Αποδεικνύεται η ευαισθησία της επιχείρησης για την προστασία της δημόσιας υγείας και η ικανότητα της να παράγει ασφαλή τρόφιμα.
πηγή: ΚΕΕΕ
Ενημερώσου επίσης για:
- Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO - Μέρος 2
- Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO
- ISO 22716 draft
- Ερωτήσεις για Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας ISO
- Τα πρότυπα ISO, η άμεση εξάρτηση της οικονομίας μας και οι επιπτώσεις μη συμμόρφωσης
- Πολιτική Ποιότητας ISO 9001
- Πολιτική Ποιότητας ISO 14001
- Το EN ISO 17025 και οι δραστηριότητες που υποχρεούνται να το εφαρμόζουν
- Process Maker Steps - BPMN Design
- Λίγα λόγια για το ISO 22716, το πρότυπο ελέγχου ποιότητας στα εργαστήρια παραγωγής καλλυντικών προϊόντων
- Η Βίβλος του ISO 9001:2015 - Πρόχειρη έκδοση 2014
- Το σύστημα ποιότητας ISO μοχλός ανάπτυξης για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις
- ISO 10005
- OHSAS 18001 - ΕΛΟΤ 1801
- ISO 14001
- ISO 22000 - HACCP
- ISO 9001
Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα στο 6983-759514 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για ενημέρωση. Η επιχείρησή μας μελετά την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και προτείνει πάντα ό,τι είναι καλύτερο για τον οργανισμό ή τον ιδιώτη.
Διαβάστε επίσης: