Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Όσα από τα ξενοδοχεία και τα επιπλωμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα έχουν μείνει πίσω στις διαδικασίες αναθεώρησης του ειδικού σήματος λειτουργίας τους και στη νέα πιστοποιημένη κατάταξη σε αστέρια - κλειδιά, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουν το σκεπτικό τους και μάλλον πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των προαναφερόμενων εργασιών, διότι, εφόσον ενδιαφέρονται, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να μείνουν έξω από τα προγράμματα του κοινωνικού - επιδοτούμενου τουρισμού.

koinonikos-tourismos

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διάφοροι οργανισμοί κρατικοί ή ιδιωτικοί οργανώνουν προγράμματα τουρισμού για τις γιορτές ή το καλοκαίρι. Με τα προγράμματα διασφαλίζονται λογικές τιμές, υψηλή συμμετοχή των πολιτών που εκπροσωπούνται από τους οργανισμούς και οι συμμετέχουσες τουριστικές επιχειρήσεις αυξάνουν τα έσοδά τους. Τέτοιοι οργανισμοί είναι για παράδειγμα ο ΟΑΕΔ, η ΓΣΕΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία (πχ ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, ΤΣΜΕΔΕ κλπ).

Βέβαια το ζητούμενο είναι εκτός από την λογική τιμή να διασφαλιστεί και η ποιοτική εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων πολιτών από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Η εξασφάλιση της ποιοτικής εξυπηρέτησης βασίζεται στην απαίτηση οι τουριστικές επιχειρήσεις να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός κυρίως από ενοικιαζόμενα δωμάτια και δευτερευόντως από ξενοδοχεία μένει έξω από το πρόγραμμα, διότι δεν πληρεί τα κριτήρια.

Στην συνήθη περίπτωση, οι συμμετέχουσες τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ειδικό σήμα λειτουργίας σε ισχύ και κατάταξη σε κάποια από τις προβλεπόμενες κατηγορίες. Δεν αρκεί μόνο η προσκόμιση της άδειας λειτουργίας αλλά ζητούνται και τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν την άδεια λειτουργίας να είναι σε ισχύ. Επίσης, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει καταταχθεί σε κάποια κατηγορία αστέρων ή κλειδιών, κατάταξη που επιβάλλεται να γίνει μέσα από τη νέα διαδικασία του υπουργείου τουρισμού και του ΞΕΕ μετά από επίσημη επιθεώρηση κατάταξης σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 19011 και ISO 17065 και τον κανονισμό κατάταξης ΕΣΥΔ - ΞΕΕ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο οργανισμός έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις προκειμένου το ξενοδοχείο ή τα ενοικιαζόμενα να γίνουν αποδεκτά στο πρόγραμμα. Εκτός από τον έλεγχο νομιμότητας της άδειας λειτουργίας και των συναφών της δικαιολογητικών, ζητούν από την τουριστική επιχείρηση να έχει καταταχθεί κάποιες κατηγορίες πάνω από την κατηγορία βάσης με σκοπό να διασφαλίσουν έξτρα ποιότητα εξυπηρέτησης για τους πολίτες που εκπροσωπούν.

Για παράδειγμα:

  • Ταμείο ασφάλισης νομικών: αποκλείει τα ξενοδοχεία ενός αστέρα, τα ενοικιαζόμενα των δύο κλειδιών και τα ενοικιαζόμενα που δεν είναι επιχειρήσεις, ενώ ζητά εξασφάλιση ύπαρξης νόμιμου εστιατορίου (βλ. Πρόσκληση συμμετοχής στο Πρόγραμμα των Παραθεριστικών Διακοπών των συνταξιούχων του ΕΤΑΑ – ΤΑΝ για ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ & ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ)
  • ΟΓΑαποκλείει τα ενοικιαζόμενα που δεν είναι επιχειρήσεις, ενώ τα αποδεκτά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα θα πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ και κατάταξη σε κατηγορία αστέρων ή κλειδιών συν νόμιμη άδεια παροχής πρωϊνού (βλ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ)
  • ΟΑΕΔαποκλείει τα ενοικιαζόμενα που δεν είναι επιχειρήσεις, ενώ τα αποδεκτά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα θα πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ και κατάταξη σε κατηγορία αστέρων ή κλειδιών συν νόμιμη άδεια παροχής πρωϊνού συν σύστημα πυρόσβεσης ακόμα και αν δεν προβλέπεται πιστοποιητικό πυρασφάλειας (βλ. Ο.Α.Ε.Δ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ)
  • ΓΣΕΕ συν λοιπά σωματεία: συνεργασία με διακεκριμένες τουριστικές επιχειρήσεις για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ (βλ. 1, 2)

Όπως είναι φυσικό, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνονται αποδεκτές οι αποκλίσεις από τις θεσπισμένες απαιτήσεις και η επί σκοπώ ψευδής δήλωση στοιχείων ή τα παρασιτικά κυκλώματα μεσαζόντων (π.χ. άγρα πελατών από μεσίτες κλπ) τιμωρούνται αυστηρά ενώ πολλά καταλύματα, που υποπέφτουν σε παραπτώματα, κινδυνεύουν να μην πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Διάβασε επίσης:

 

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 6 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.

 

Dipl. Chemical Engineer - Msc Environmental Design of Infrastructure Works
Accommodations Internal Auditor - TUV Austria RCN 6035/2016
ISO 9001 Internal Auditor - TUV Austria RCN 6065/2016
ISO 45001 Internal Auditor - Alison 1412-13849119
GDPR Internal Auditor - Alison 1401-13849119
YPEN/ENEP. - No 16109 | YPEN/ENEL - No 553
YPEXODE - No 26837 - MELETES 18-A & 27-A
TEE - No 83488 | SEPE 330512/2017
GGET - No 14856/95711/08-06-17
YPEN / EL. DOM. - No 4517
Contact: tel +302399-022359, fax +302371-200937
Pitsouli 1, TK 63080, Nea Kallikrateia, Chalkidiki, Greece | http://kemioteko.gr
Entrepreneurial & Environmental Facilities Consultant Services:
Design, License, Quality Control & Construction Management,
Instrumentation & Control, Operation & Maintenance
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter