Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Όσα από τα ξενοδοχεία και τα επιπλωμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα έχουν μείνει πίσω στις διαδικασίες αναθεώρησης του ειδικού σήματος λειτουργίας τους και στη νέα πιστοποιημένη κατάταξη σε αστέρια - κλειδιά, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουν το σκεπτικό τους και μάλλον πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των προαναφερόμενων εργασιών, διότι, εφόσον ενδιαφέρονται, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να μείνουν έξω από τα προγράμματα του κοινωνικού - επιδοτούμενου τουρισμού.

koinonikos-tourismos

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διάφοροι οργανισμοί κρατικοί ή ιδιωτικοί οργανώνουν προγράμματα τουρισμού για τις γιορτές ή το καλοκαίρι. Με τα προγράμματα διασφαλίζονται λογικές τιμές, υψηλή συμμετοχή των πολιτών που εκπροσωπούνται από τους οργανισμούς και οι συμμετέχουσες τουριστικές επιχειρήσεις αυξάνουν τα έσοδά τους. Τέτοιοι οργανισμοί είναι για παράδειγμα ο ΟΑΕΔ, η ΓΣΕΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία (πχ ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, ΤΣΜΕΔΕ κλπ).

Βέβαια το ζητούμενο είναι εκτός από την λογική τιμή να διασφαλιστεί και η ποιοτική εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων πολιτών από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Η εξασφάλιση της ποιοτικής εξυπηρέτησης βασίζεται στην απαίτηση οι τουριστικές επιχειρήσεις να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός κυρίως από ενοικιαζόμενα δωμάτια και δευτερευόντως από ξενοδοχεία μένει έξω από το πρόγραμμα, διότι δεν πληρεί τα κριτήρια.

Στην συνήθη περίπτωση, οι συμμετέχουσες τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ειδικό σήμα λειτουργίας σε ισχύ και κατάταξη σε κάποια από τις προβλεπόμενες κατηγορίες. Δεν αρκεί μόνο η προσκόμιση της άδειας λειτουργίας αλλά ζητούνται και τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν την άδεια λειτουργίας να είναι σε ισχύ. Επίσης, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει καταταχθεί σε κάποια κατηγορία αστέρων ή κλειδιών, κατάταξη που επιβάλλεται να γίνει μέσα από τη νέα διαδικασία του υπουργείου τουρισμού και του ΞΕΕ μετά από επίσημη επιθεώρηση κατάταξης σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 19011 και ISO 17065 και τον κανονισμό κατάταξης ΕΣΥΔ - ΞΕΕ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο οργανισμός έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις προκειμένου το ξενοδοχείο ή τα ενοικιαζόμενα να γίνουν αποδεκτά στο πρόγραμμα. Εκτός από τον έλεγχο νομιμότητας της άδειας λειτουργίας και των συναφών της δικαιολογητικών, ζητούν από την τουριστική επιχείρηση να έχει καταταχθεί κάποιες κατηγορίες πάνω από την κατηγορία βάσης με σκοπό να διασφαλίσουν έξτρα ποιότητα εξυπηρέτησης για τους πολίτες που εκπροσωπούν.

Για παράδειγμα:

  • Ταμείο ασφάλισης νομικών: αποκλείει τα ξενοδοχεία ενός αστέρα, τα ενοικιαζόμενα των δύο κλειδιών και τα ενοικιαζόμενα που δεν είναι επιχειρήσεις, ενώ ζητά εξασφάλιση ύπαρξης νόμιμου εστιατορίου (βλ. Πρόσκληση συμμετοχής στο Πρόγραμμα των Παραθεριστικών Διακοπών των συνταξιούχων του ΕΤΑΑ – ΤΑΝ για ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ & ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ)
  • ΟΓΑαποκλείει τα ενοικιαζόμενα που δεν είναι επιχειρήσεις, ενώ τα αποδεκτά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα θα πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ και κατάταξη σε κατηγορία αστέρων ή κλειδιών συν νόμιμη άδεια παροχής πρωϊνού (βλ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ)
  • ΟΑΕΔαποκλείει τα ενοικιαζόμενα που δεν είναι επιχειρήσεις, ενώ τα αποδεκτά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα θα πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ και κατάταξη σε κατηγορία αστέρων ή κλειδιών συν νόμιμη άδεια παροχής πρωϊνού συν σύστημα πυρόσβεσης ακόμα και αν δεν προβλέπεται πιστοποιητικό πυρασφάλειας (βλ. Ο.Α.Ε.Δ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ)
  • ΓΣΕΕ συν λοιπά σωματεία: συνεργασία με διακεκριμένες τουριστικές επιχειρήσεις για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ (βλ. 1, 2)

Όπως είναι φυσικό, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνονται αποδεκτές οι αποκλίσεις από τις θεσπισμένες απαιτήσεις και η επί σκοπώ ψευδής δήλωση στοιχείων ή τα παρασιτικά κυκλώματα μεσαζόντων (π.χ. άγρα πελατών από μεσίτες κλπ) τιμωρούνται αυστηρά ενώ πολλά καταλύματα, που υποπέφτουν σε παραπτώματα, κινδυνεύουν να μην πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Διάβασε επίσης:

 

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών άνω των 18 ετών στους τομείς μελέτη - σχεδιασμό - αδειοδότηση - προγραμματισμό - κατασκευή - λειτουργία - συντήρηση εγκαταστάσεων του πόσιμου νερού, του νερού άρδευσης, των αστικών - βιομηχανικών λυμάτων, της ενέργειας και διαχείρισης τεχνολογικών συστημάτων ποιότητας. Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό - αποχέτευση - ενέργεια - υποδομές - τεχνολογία, υπηρεσίες και προϊόντα, τα προβλήματα που εμφανίζονται σε κάθε προσπάθεια ικανοποίησής τους, ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο νομοθέτης τις καταστάσεις αυτές, έγιναν για εμάς όραμα - στόχος και μονόδρομος για να αναπτύξουμε τις βέλτιστες πρακτικές λύσεις για την επίλυσή τους. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν τα σωστά πράγματα με την δική μας συνεργασία.

 

Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος
Chatziliontos I. Christodoulos
Dipl. Chemical Engineer
Msc Environmental Design of Infrastructure Works
TEE - No 83488 | SEPE 330512/2017
YPEXODE - No 26837 - MELETES 18-A & 27-A
GGET - No 14856/95711/08-06-17
YPEN/ENEP. - No 16109 | YPEN/ENEL - No 553
Accommodations Internal Auditor - RCN 6035/2016
ISO 9001 Internal Auditor - RCN 6065/2016
Pitsouli 1, TK 63080, Nea Kallikrateia, Chalkidiki, Greece
mob +30-6983759514, tel 2399022359, fax 2371200937
hatziliontos (papaki) hotmail (teleia) com
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter