Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ζήτηση αγοράς ελληνικών ακινήτων, με αυξανόμενη τάση, με σκοπό την εκμετάλλευσή τους ως τουριστικές εγκαταστάσεις. Τι πρέπει να προσέξει ο μελλοντικός επενδυτής; Τα πάντα, από την αρχή μέχρι το τέλος, προκειμένου να μην βρεθεί στην δυσάρεστη θέση ακύρωσης της επένδυσης, έχοντας χάσει ήδη χρόνο και χρήμα ή στην αύξηση του προϋπολογισμού του λόγω απρόβλεπτων.

Οδηγός επενδυτή στον ελληνικό τουρισμό - ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα

Βασικά είδη των τουριστικών εγκαταστάσεων

Η βασικότερη ομάδα τουριστικών εγκαταστάσεων είναι τα τουριστικά καταλύματα. Τουριστικά καταλύματα είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις που υποδέχονται τουρίστες και παρέχουν σε αυτούς διαμονή και άλλες συναφείς προς τη διαμονή υπηρεσίες, όπως εστίαση, ψυχαγωγία, αναψυχή, άθληση. Τα κυριότερα τουριστικά καταλύματα διακρίνονται σε:

  1. Ξενοδοχεία: Τα ξενοδοχεία είναι εγκαταστάσεις διαμονής που διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή σε διαμερίσματα ενός ή δύο ή περισσότερων χώρων με λουτρό, κοινόχρηστους χώρους υποδοχής, παραμονής των πελατών και αίθουσα παροχής τουλάχιστον πρωινού γεύματος.
  2. Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα: Ως ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα ορίζονται οι εγκαταστάσεις διαμονής που διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή και σε διαμερίσματα ενός ή δύο ή περισσότερων χώρων με λουτρό.
  3. Τουριστικές επιπλωμένες βίλες: Ως τουριστικές επιπλωμένες βίλες ορίζονται οι μονοκατοικίες, με επιφάνεια πάνω από συγκεκριμένο όριο, οι οποίες έχουν ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση και παρουσιάζουν αυτοτέλεια οικοπέδου/γηπέδου και κτίσματος.
  4. Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες: Ως τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ορίζονται οι μεμονωμένες ή σε συγκρότημα μονοκατοικίες, με επιφάνεια πάνω από συγκεκριμένο όριο για κάθε μία, με αυτοτέλεια λειτουργίας και ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση.
  5. Ξενώνες φιλοξενίας νέων: Ξενώνες φιλοξενίας νέων είναι ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών.
  6. Ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels): Είναι ξενοδοχεία κατηγορίας 3 ή 4 ή 5 αστέρων, με συγκεκριμένους όρους σύστασης.
  7. Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής: ως εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής νοούνται συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, Κέντρα Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού, υδροθεραπευτήρια, καθώς και οι εγκαταστάσεις ειδικών μορφών τουρισμού όπως μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, κέντρα αναζωογόνησης, κέντρα ευεξίας και αισθητικής και κέντρα καταδυτικού τουρισμού.
  8. Σύνθετα τουριστικά καταλύματα: Σύνθετα τουριστικά καταλύματα είναι τα ξενοδοχεία που ανεγείρονται σε συνδυασμό με τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής.

Υπάρχει και η μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών, η οποία δεν υπάγεται στις ανωτέρω περιπτώσεις, είναι πολύ πρόσφατη και χαρακτηρίζεται από ασταθές νομοθετικό καθεστώς προς το παρών.

Απαιτήσεις χωροθέτησης των τουριστικών εγκαταστάσεων

Κλειδί, από την αρχή, στις ερευνητικές διαδικασίες στην περιοχή ενδιαφέροντος, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για νέα κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, είναι η γνώση νομοθετημένων απαιτήσεων όπως οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης, το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, το δασικό ενδιαφέρον, η προστασία του περιβάλλοντος, η πυροπροστασία, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Αυτά με την σειρά τους μπορεί να απαιτήσουν το χτύπημα της πόρτας σε διάφορες υπηρεσίες όπως δήμος, πολεοδομία, αρχαιολογία, δασαρχείο, διευθύνσεις περιβάλλοντος, υπηρεσίες τουρισμού, πυροσβεστική, οργανισμοί κοινής ωφέλειας κλπ.

Τεχνικές προδιαγραφές των τουριστικών εγκαταστάσεων

Το είδος της τουριστικής εγκατάστασης, που επέλεξε ο επενδυτής, καθορίζει και τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής της, όπως για παράδειγμα η ελάχιστη επιφάνεια των δωματίων.

Λειτουργικές προδιαγραφές των τουριστικών εγκαταστάσεων

Το είδος της τουριστικής εγκατάστασης, που επέλεξε ο επενδυτής, καθορίζει και την λειτουργία της, δηλαδή ποιες υπηρεσίες θα προσφέρει στους φιλοξενούμενους.

Δυναμικότητα των τουριστικών εγκαταστάσεων

Η δυναμικότητα της τουριστικής εγκατάστασης καθορίζει το μέγεθός της, δηλαδή πόση επιφάνεια εδάφους θα καλύψει, πόσα στρέμματα ή όροφοι θα απαιτηθούν, σε ποιες περιοχές επιτρέπεται να γίνει αυτό, πόσα χρήματα θα χρειαστούν. 

Πιστοποίηση των τουριστικών εγκαταστάσεων

Το είδος της τουριστικής εγκατάστασης, που επέλεξε ο επενδυτής, καθορίζει και αν απαιτείται η πιστοποίηση των τεχνικών - λειτουργικών προδιαγραφών που επιλέχθηκαν.

 

Για την πλήρη διαχείριση, ανάλυση και αδειοδότηση των παραπάνω μπορείς να εμπιστευθείς το τεχνικό μας γραφείο, έχουμε την ικανότητα και την γνώση να συνεργαστούμε για μια επιτυχημένη επένδυση στον ελληνικό τουρισμό.

.

Διάβασε επίσης:

 

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.

 

Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ - Msc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ - 5ο Εξάμηνο
Επιθεωρητής Ξενοδοχείων - ΕΕΔΔ - TUV Austria RCN 6035/2016
Επιθεωρητής ISO 9001 - TUV Austria RCN 6065/2016
Επιθεωρητής ISO 45001 - Alison 1412-13849119
Επιθεωρητής GDPR - Alison 1401-13849119
Ενεργειακός Επιθεωρητής - No 16109 | No 553
Μελετητής ΥΠΕΧΩΔΕ - No 26837 - 18-A & 27-A
ΑΜ ΤΕΕ - No 83488 | ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. 330512/2017
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17
Ελεγκτής Δόμησης - No 4517
τηλ +302399-022359
Βασ Πιτσούλη 1, TK 63080, Νέα Καλλικράτεια
Χαλκιδική, Ελλάδα | http://kemioteko.gr
Μελετητικές Υπηρεσίες Βιομηχανικών & Περιβαλλοντικών Εγκαταστάσεων:
Σχεδιασμός, Αδειοδότηση, Διαχείριση Ποιοτικού Ελέγχου & Κατασκευών,
Οργανολογία & Ρύθμιση, Λειτουργία & Συντήρηση
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter