Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Πριν από λίγο διαβάσαμε μία είδηση στο διαδίκτυο με τίτλο "Με τροφική δηλητηρίαση πελάτες ψητοπωλείου στη ..." και το μυαλό μας πήγε κατευθείαν στο σύστημα των κανόνων ελέγχου HACCP του ψητοπωλείου. Έχει τέτοιο σύστημα, ή δεν έχει; Αν έχει ποιος το συνέταξε (;), ήταν ειδικευμένος πτυχιούχος - διπλωματούχος μηχανικός - υγειονομικός στα θέματα HACCP ή άσχετος (;), έκατσε να ενημερώσει τον επιχειρηματία για τις υπευθυνότητες και τους κινδύνους ή όχι; Εφάρμοσε το σύστημα HACCP ο επιχειρηματίας ή όχι; Υπέστη ποτέ έλεγχο η επιχείρηση από το υγειονομικό ή όχι; Αυτά και άλλα πιο εξειδικευμένα ερωτήματα ανακύπτουν μετά από τέτοια περιστατικά.

Τροφική δηλητηρίαση

Βάζοντας ως λέξη κλειδί "τροφική δηλητηρίαση" στο Google με χρονικό ορίζοντα 24 ώρες πριν, διαπιστώσαμε ότι ήταν η μοναδική είδηση στο διαδίκτυο. Με χρονικό ορίζοντα μία εβδομάδα πίσω οι σχετικές ειδήσεις έγιναν τουλάχιστον 3, οι οποίες παρατίθενται ευθύς αμέσως. Σκοπίμως δεν εμφανίζουμε τις περιοχές που συνέβησαν, όποιος όμως θέλει να μάθει μπορεί να μεταβεί στον σχετικό σύνδεσμο.

Σύμφωνα με το νομοθέτη, υπόλογος είναι ο επιχειρηματίας και τιμωρείται για το σύνολο των παραβάσεων που θα βρεθούν στο κατάστημά του, σχετικών ή άσχετων με το περιστατικό. Επιπλέον, εφόσον αποδειχθεί ότι τα ύποπτα καταναλωθέντα τρόφιμα προήλθαν με πρόβλημα από τους προμηθευτές ή τους αρχικούς παρασκευαστές το ποτάμι των κυρώσεων παίρνει πολλούς μαζί του.

Βέβαια, ο επαγγελματίας, με τα χρόνια αποκτάει πείρα στα θέματα καλής ποιότητας των τροφίμων - ποτών, που θα εισέλθουν στο κατάστημά του ως πρώτες ύλες για μεταγενέστερη επεξεργασία. Αυτό ισχύει κυρίως για τους επαγγελματίες, που φροντίζουν οι ίδιοι να πηγαίνουν στα σημεία χονδρικής πώλησης, ώστε να ελέγξουν οι ίδιοι αισθητηριακά (πρωτοβάθμιος ποιοτικός έλεγχος) τα προϊόντα που παραγγέλνουν. Παρόλα αυτά, ο νομοθέτης καθίζει στο θρανίο του ΕΦΕΤ για μερικές ημέρες εκπαίδευσης, στα θέματα επικινδυνότητας των τροφίμων, όλα τα άτομα της επιχείρησης που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Πολύ σοφή αυτή η απαίτηση διότι ο κίνδυνος δεν σταματά στον πρωτοβάθμιο ποιοτικό έλεγχο αλλά συνεχίζει να υπάρχει σε όλα τα στάδια μέχρι το πιάτο να φτάσει γεμάτο στον πελάτη. Πόσους κινδύνους επιπλέον θα μπορούσε να καταγράψει κανείς? Πολλούς, ας δούμε όμως μερικούς, πολύ βασικούς:

..

..

..

Για πολλούς "επαγγελματίες" αυτά τα θέματα ξεχνιούνται από την στιγμή που λάβουν την άδεια λειτουργίας του καταστήματος διότι το μυαλό τους καταλαμβάνεται από το πως θα ελαχιστοποιήσουν τα έξοδα και παράλληλα πως θα μεγιστοποιήσουν τις εισπράξεις της ημέρας. Δεν θα έπρεπε όμως να είναι έτσι, διότι συνήθως όταν κάτι από τα παραπάνω δεν τηρείται εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα δηλητηριάσεων. Άντε να συμβεί σε έναν πελάτη, θα πεις κάτι έχει ο πελάτης με την υγεία του...Από 2 και πάνω πελάτες όμως έμπλεξες, η πιθανότητα, που δείχνει το κατάστημα ως φταίχτη, αυξάνεται εκθετικά. Και αυτό αρκεί να γίνει μία φορά, όχι παραπάνω, και τι κατάφερες; Χάλασες το μαγαζί από μόνος σου; Σου το κλείσαν το μαγαζί; Αν όχι το υγειονομικό, τότε σίγουρα οι παθόντες και το διαδίκτυο.

Είσαι απλός επισκέπτης. Η συνέχεια του περιεχομένου, με όλες του τις λεπτομέρειες και πληροφορίες, είναι διαθέσιμη μόνο στους εγγεγραμμένους χρήστες του Ενημερωτικού Δελτίου. Αν είσαι ήδη χρήστης παρακαλούμε κάνε εισαγωγή στο σύστημα εδώ: Είσοδος

.

Διάβασε επίσης:

 

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών άνω των 18 ετών στους τομείς μελέτη - σχεδιασμό - αδειοδότηση - προγραμματισμό - κατασκευή - λειτουργία - συντήρηση εγκαταστάσεων του πόσιμου νερού, του νερού άρδευσης, των αστικών - βιομηχανικών λυμάτων, της ενέργειας και διαχείρισης τεχνολογικών συστημάτων ποιότητας. Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό - αποχέτευση - ενέργεια - υποδομές - τεχνολογία, υπηρεσίες και προϊόντα, τα προβλήματα που εμφανίζονται σε κάθε προσπάθεια ικανοποίησής τους, ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο νομοθέτης τις καταστάσεις αυτές, έγιναν για εμάς όραμα - στόχος και μονόδρομος για να αναπτύξουμε τις βέλτιστες πρακτικές λύσεις για την επίλυσή τους. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν τα σωστά πράγματα με την δική μας συνεργασία.

 

Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος
Chatziliontos I. Christodoulos
Dipl. Chemical Engineer
Msc Environmental Design of Infrastructure Works
TEE - No 83488 | SEPE 330512/2017
YPEXODE - No 26837 - MELETES 18-A & 27-A
GGET - No 14856/95711/08-06-17
YPEN/ENEP. - No 16109 | YPEN/ENEL - No 553
Accommodations Internal Auditor - RCN 6035/2016
ISO 9001 Internal Auditor - RCN 6065/2016
Pitsouli 1, TK 63080, Nea Kallikrateia, Chalkidiki, Greece
mob +30-6983759514, tel 2399022359, fax 2371200937
hatziliontos (papaki) hotmail (teleia) com
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter