Το ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων θα βρίσκεται για αρκετό καιρό ακόμη στο προσκήνιο αφού καθημερινά γράφονται σε αυτό ή ψάχνουν να βρουν τρόπο πως να γραφτούν σε αυτό οι επιχειρήσεις. Για μια ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός, όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, έδειξε την βούλησή του να δημιουργήσει ένα ακόμη ηλεκτρονικό μητρώο, αλλά μέχρι εκεί. Παράλληλα έδειξε και την έλλειψη θέλησης να το υποστηρίξει δυναμικά. Το να νομοθετείς την ύπαρξη ενός ηλεκτρονικού μητρώου και μετά να βάζεις το χαρτί στο συρτάρι δεν βοηθά κανέναν. Περιμένεις ο κάθε επιχειρηματίας να μυρίσει τα δάχτυλά του για να οσφριστεί ότι εσύ ανέβασες μια ιστοσελίδα που πρέπει να εγγραφεί υποχρεωτικά; Βάλε τους δημόσιους υπαλλήλους σου να ξεσκονίσουν τις περιβαλλοντικές άδειες που εκδώσαν στο παρελθόν και να παίρνουν τηλέφωνο για να ενημερώσουν τους επιχειρηματίες ότι πρέπει να εγγραφούν σε αυτό. Επειδή λοιπόν πολύς κόσμος ψάχνεται για το τι και το πως, δημιουργήσαμε στιγμιότυπα και με απλή γλώσσα εξηγούμε τα βήματα εγγραφής και μετέπειτα χρήσης του ΗΜΑ.
Αρχική εγγραφή επιχείρησης στο ΗΜΑ
- Πηγαίνουμε στην διεύθυνση http://wrm.ypeka.gr/login, στην οποία βλέπουμε την παρακάτω εικόνα και κάνουμε κλικ στο "Εγγραφείτε εδώ"
- Αυτομάτως οδηγούμαστε στην παρακάτω εικόνα, στην οποία έχουμε 3 επιλογές εγγραφής: μία ως επιχείρησης-οργανισμός, μία ως εγκατάσταση και μία ως συλλέκτης-μεταφορέας αποβλήτων. Η λογική που επικρατεί εδώ είναι ότι η επιχείρηση βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της ιεραρχίας ενώ κάτω από αυτήν μπορεί να βρίσκονται μια σωρός από διαφορετικές δραστηριότητες όπως εγκαταστάσεις παραγωγής ή αποθήκευσης ή παραλαβής - επεξεργασίας αποβλήτων και διάφορες δραστηριότητες συλλογής - μεταφοράς αποβλήτων. Η επιχείρηση που δεν έχει γραφτεί ακόμη στο ΗΜΑ, θα κάνει κλικ στο κουμπί "Εγγραφή Επιχείρησης / Οργανισμού". Αυτού του είδους η εγγραφή της επιχείρησης θα γίνει μόνο μία φορά και αποσκοπεί στο να ελέγχει όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές της.
- Αφού κάνουμε κλικ στο κουμπί "Εγγραφή Επιχείρησης / Οργανισμού" εμφανίζεται η παρακάτω φόρμα εγγραφής. Τα κουτάκια που σημαδεύονται με κόκκινο αστεράκι πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά. Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας ουσιαστικός μηχανισμός ελέγχου αληθοφάνειας ή ύπαρξης των στοιχείων που καταχωρούμε, εκτός από αυτόν του ιμέϊλ, οπότε μεγάλη προσοχή στο τι γράφουμε στα κουτάκια. Δεν αποκλείεται αργότερα αυτό το μητρώο να διασυνδεθεί με άλλα μητρώα όπως πχ ΤΑΧΙΣ κλπ. Για την ώρα ο μόνος μηχανισμός ελέγχου που υπάρχει ενεργοποιείται μόλις πατήσουμε το κουμπί "Υποβολή". Αυτομάτως αποστέλλεται ένα ιμέϊλ ενημερωτικό στην διεύθυνση που μόλις δώσαμε. Αυτό γίνεται για να πιστοποιηθεί πως το πρόσωπο που γράφει στα κουτάκια έχει πρόσβαση και στο ιμέϊλ που καταχωρήθηκε. Στο ενημερωτικό ιμέϊλ υπάρχει ένας σύνδεσμος που ισχύει για κάποιες ώρες ή ημέρες, πρέπει να κάνουμε κλικ σε αυτόν, προκειμένου το σύστημα να ολοκληρώσει την εγγραφή της επιχείρησης στο ΗΜΑ. Το ιμέϊλ που θα δώσουμε είναι προτιμότερο να αφορά τον υπεύθυνο των αποβλήτων της επιχείρησης για να λαμβάνει και τις ειδοποιήσεις από το υπουργείο. Ειδάλλως η πολύτιμη πληροφορία μπορεί να χαθεί για την επιχείρηση και να την πατήσει πληρώνοντας πρόστιμο (όπως καλή ώρα αυτές τις ημέρες που το υπουργείο τρομοκρατεί όλες τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις με την απειλή προστίμου, χωρίς διάκριση καλών και κακών, χωρίς να τσεκάρει ποιές ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους μέσα στο σύστημα και ποιές όχι... τι να το κάνεις τότε βρε αθάνατο ελληνικό δημόσιο το ΗΜΑ αν δεν ξέρεις πως να το δουλέψεις;).
- Ευτυχώς υπάρχει ένας υποτυπώδης γραμματικός μηχανισμός ελέγχου που ενημερώνει εάν δεν συμπληρώσαμε κάποιο υποχρεωτικό κουτάκι, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα πατώντας το κουμπί "Υποβολή".
- Αφού διορθώσαμε τυχόντα λαθάκια στα κουτάκια, πατήσαμε "Υποβολή", τα δεδομένα μας έγιναν αποδεκτά και το σύστημα μας έστειλε email και κλικάραμε τον σύνδεσμο ενεργοποίησης που περιέχει το email, ξαναπηγαίνουμε στην διεύθυνση http://wrm.ypeka.gr/login, στην οποία βλέπουμε την παρακάτω εικόνα όπου δίνουμε το username και το password (όπως τα δώσαμε στο σύστημα στην προηγούμενη εικόνα) και κάνουμε κλικ στο κουμπί "Σύνδεση".
- Και βουαλά, μπήκαμε στο σύστημα στην "Αρχική Σελίδα" στην οποία φαίνονται οι τρέχουσες ειδοποιήσεις που μας έχει στείλει το υπουργείο καθώς και αρχεία χρήσιμα περί της νομοθεσίας των αποβλήτων.
- Στην σελίδα "Οι Εγκαταστάσεις μου" θα μπορούμε να βλέπουμε σε μορφή πίνακα όλες τις εγκαταστάσεις που θα δηλώσουμε στο σύστημα. Βεβαίως τώρα δεν βλέπουμε καμμιά δηλωμένη διότι δεν έχουμε δηλώσει ακόμη κάποια.
- Στην σελίδα "Οι Δραστηριότητες (Συλλογής & Μεταφοράς) μου" θα μπορούμε να βλέπουμε σε μορφή πίνακα όλες τις Συλλογές - Μεταφορές που έχουμε αδειοδοτήσει στο όνομα της επιχείρησής μας και που θα δηλώσουμε στο σύστημα. Βεβαίως τώρα δεν βλέπουμε καμμιά δηλωμένη διότι δεν έχουμε δηλώσει ακόμη κάποια.
- Στην σελίδα "Ειδοποιήσεις" βλέπουμε τις ειδοποιήσεις - συμβάντα που έχει καταγράψει το σύστημα. Εδώ θα φαίνονται δηλαδή, π.χ. οι χρονικές στιγμές των δραστηριοτήτων που εγγράφουμε κάθε φορά.
Πριν προχωρήσουμε, επιλέγουμε "Αποσύνδεση" κλικάροντας πάνω στο username μας που φαίνεται στην δεξιά πάνω γωνία της οθόνης μας.
Εγγραφή δραστηριότητας (Συλλογή - Μεταφορά) στο ΗΜΑ
- Με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω εμφανίζουμε την παρακάτω σελίδα με σκοπό να καταχωρήσουμε μία δραστηριότητα της επιχείρησης, η οποία μόλις έλαβε άδεια από την αρμόδια περιφέρεια. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι Συλλογή - Μεταφορά αποβλήτων. Στην συνέχεια πατάμε το κουμπί "Καταχώρηση Δραστηριότητας Συλλογής & Μεταφοράς".
- Όπως στην καταχώρηση της επιχείρησης έτσι και εδώ υπάρχει φόρμα με κουτάκια. Οι βασικές διαφορές που εντοπίζονται είναι ότι εδώ δηλώνονται τα φοροτεχνικά στοιχεία της δραστηριότητας, οι κωδικοί ΕΚΑ των αποβλήτων που δηλώθηκαν στην άδεια αλλά και τα στοιχεία της άδειας μαζί με ηλεκτρονικό αρχείο. Μεταξύ των ειδών της άδειας είναι: λειτουργίας, συλλογής και μεταφοράς, ΑΕΠΟ Α1, ΑΕΠΟ Α2, ΠΠΔ και ΟΤΑ. Επιπλέον, η δραστηριότητα θα πρέπει να συνδεθεί με την επιχείρηση. Η δουλειά που κάναμε στα προηγούμενα στάδια είχε σαν αποτέλεσμα να καταχωρηθεί στο σύστημα η επωνυμία της επιχείρησής μας. Στο κουτάκι Επιχείρηση/Οργανισμός πληκτρολογούμε την επωνυμία μας και μόλις την εντοπίσει το σύστημα την εμφανίζει και την επιλέγουμε.
- Πατώντας το κουμπί υποβολή, αν κάτι δεν έχει δηλωθεί θα μας ενημερώσει το σύστημα όπως φαίνεται στην εικόνα παρακάτω. Ειδάλλως, τα δεδομένα καταχωρούνται στο σύστημα και ένα ενημερωτικό email με σύνδεσμο ενεργοποίησης, σκάει μύτη στο inbox μας, τον οποίο δεν ξεχνάμε να πατήσουμε προκειμένου να ενεργοποιηθεί η δραστηριότητα.
- Ξαναπηγαίνουμε στην διεύθυνση http://wrm.ypeka.gr/login, στην οποία δίνουμε το username και το password (όπως τα δώσαμε στο σύστημα στην προηγούμενη εικόνα) και κάνουμε κλικ στο κουμπί "Σύνδεση". Αυτό που βλέπουμε είναι η αρχική σελίδα για την συγκεκριμένη δραστηριότητα με ένα πίνακα στον οποίο εμφανίζονται οι ετήσιες εκθέσεις αποβλήτων, οι οποίες μας περιμένουν να τις συμπληρώσουμε και οριστικοποιήσουμε.
- .
.
Διάβασε επίσης:
Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17