Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Φορτηγά - Βυτιοφόρα - Μεταφορά αποβλήτων

Κοινή ανάγκη για όλα τα απόβλητα είναι η μεταφορά και διάθεσή τους.  Στο μακρυνό παρελθόν, η μεταφορά - διάθεση γίνονταν ανεξέλεγκτα. Όταν όμως ανακαλύφθηκε ότι έτσι προκαλείται δυναμικός κίνδυνος για την δημόσια υγεία και το ευρύτερο περιβάλλον, νομοθετήθηκε ο κατάλογος αποβλήτων, ο οποίος στην ευρωπαϊκή του μορφή καταμετρά περίπου 950 κωδικοποιημένα απόβλητα, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι μη επικίνδυνα και τα υπόλοιπα επικίνδυνα. Τα επικίνδυνα απόβλητα διακρίνονται με ένα αστεράκι, δίπλα στον κωδικό τους.

Η μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση των αποβλήτων απαιτεί δαπάνη πόρων (χρόνο, μηχανήματα, ενέργεια, απασχόληση) και συνεπώς γεννά επιχειρηματική δραστηριότητα. Δημιουργούνται δηλαδή πράσινες επιχειρήσεις, κάποιες εκ των οποίων αναλαμβάνουν την συλλογή-μεταφορά από τον παραγωγό, κάποιες άλλες την προσωρινή αποθήκευση και οι υπόλοιπες την παραλαβή, επεξεργασία και τελική διάθεση. Για την ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία των πράσινων επιχειρήσεων αλλά και των παραγωγών αποβλήτων έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένοι κανόνες: η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η άδεια λειτουργίας τους.

Στο παρόν άρθρο μας απασχολεί η πράσινη μεταφορική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία καταλαμβάνει και τον κύριο όγκο ενδιαφέροντος, Τα υφιστάμενα ογκώδη μεταφορικά οχήματα δραστηριοποιούνται στην εμπορευματική μεταφορά. Από αυτά υπάρχουν φορτηγά ανοιχτού τύπου, που εκτελούν χωματουργικές μεταφορές, και τα βυτιοφόρα μεταφοράς οικιακών λυμάτων. Η κατακόρυφη πτώση των κατασκευών και η εμφάνιση δικτύων αποχέτευσης στην χώρα μας, έχουν περιορίσει την δραστηριότητα των χωματουργικών φορτηγών και των βυτιοφόρων λυμάτων.

Θεωρούμε ότι η στροφή προς την πράσινη μεταφορά αυτών των οχημάτων, αποτελεί ισχυρό κίνητρο αν όχι αναγκαίο μονόδρομο. Βέβαια η μεταφορά των αποβλήτων επιβάλλεται να γίνεται ελεγχόμενα, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου όλοι να είναι ευχαριστημένοι, ο παραγωγός που απαλλάσσεται από τα απόβλητα, ο μεταφορέας που έτσι κερδίζει χρήμα, ο αποδέκτης που κερδίζει χρήμα επειδή επεξεργάζεται το απόβλητο και το διαθέτει κατάλληλα, το περιβάλλον που διατηρείται καθαρό και εμείς οι υπόλοιποι που προστατεύεται η υγεία μας.

Για να μπορέσει ένας μεταφορέας να ασκήσει πράσινη μεταφορά αποβλήτων θα πρέπει να αδειοδοτηθεί κατάλληλα για μεταφορά μη επικίνδυνων αποβλήτων ή για μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων. Θα πρέπει επίσης να έχει αναπτύξει ένα πελατολόγιο από παραγωγούς αποβλήτων και να συνάψει ελεγχόμενες - παρακολουθούμενες συμβάσεις με πράσινες επιχειρήσεις που παραλαμβάνουν τα απόβλητα. Εάν για κάποια απόβλητα δεν υπάρχουν σημεία παραλαβής στην χώρα μας, τότε επιτρέπονται οι διασυνοριακές μεταφορές.

Η διαδικασία της αδειοδότησης της συλλογής - μεταφοράς περιλαμβάνει την υποβολή συγκεκριμένων δικαιολογητικών. Για την περίπτωση των επικίνδυνων αποβλήτων η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα με περισσότερα δικαιολογητικά σε σχέση με αυτή για τα μη επικίνδυνα. Για όλα όμως υπάρχουν λύσεις αρκεί να διατίθεται η απαραίτηση θέληση, υπομονή και συνεργασία με το κατάλληλο τεχνικό γραφείο.

Το δικό μας τεχνικό γραφείο Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος γνωρίζει την διαδικασία και μπορεί να συνεργαστεί μαζί σου για την έκδοση της επιθυμητής άδειας μεταφοράς αποβλήτων.

Διαβάστε επίσης:

 

 

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών άνω των 18 ετών στους τομείς μελέτη - σχεδιασμό - αδειοδότηση - προγραμματισμό - κατασκευή - λειτουργία - συντήρηση εγκαταστάσεων του πόσιμου νερού, του νερού άρδευσης, των αστικών - βιομηχανικών λυμάτων, της ενέργειας και διαχείρισης τεχνολογικών συστημάτων ποιότητας. Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό - αποχέτευση - ενέργεια - υποδομές - τεχνολογία, υπηρεσίες και προϊόντα, τα προβλήματα που εμφανίζονται σε κάθε προσπάθεια ικανοποίησής τους, ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο νομοθέτης τις καταστάσεις αυτές, έγιναν για εμάς όραμα - στόχος και μονόδρομος για να αναπτύξουμε τις βέλτιστες πρακτικές λύσεις για την επίλυσή τους. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν τα σωστά πράγματα με την δική μας συνεργασία.

 

Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος
Chatziliontos I. Christodoulos
Dipl. Chemical Engineer
Msc Environmental Design of Infrastructure Works
TEE - No 83488 | SEPE 330512/2017
YPEXODE - No 26837 - MELETES 18-A & 27-A
GGET - No 14856/95711/08-06-17
YPEN/ENEP. - No 16109 | YPEN/ENEL - No 553
Accommodations Internal Auditor - RCN 6035/2016
ISO 9001 Internal Auditor - RCN 6065/2016
Pitsouli 1, TK 63080, Nea Kallikrateia, Chalkidiki, Greece
mob +30-6983759514, tel 2399022359, fax 2371200937
hatziliontos (papaki) hotmail (teleia) com
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter