Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η πισίνα σπα περιέχει αναδευόμενο ζεστό νερό και είναι σχεδιασμένη για να κάθεται ή επιπλέει ο χρήστης, όχι όμως για κολύμπι ή κατάδυση. Η θερμοκρασία του νερού βρίσκεται συνήθως μεταξύ 30-40oC και το νερό φιλτράρεται και είναι χημικά απολυμασμένο. Διαθέτει σύστημα κυκλοφορίας με ή χωρίς εκτόξευση φυσαλίδων και μπορεί να τοποθετηθεί εντός ή εκτός κτιρίου. Το σύστημα κυκλοφορίας έχει την ικανότητα να παράγει αεροζόλ με την χρήση ισχυρών ρευμάτων αέρα ή παρόμοιων συστημάτων. Η πισίνα σπα συνήθως αποστραγγίζεται, καθαρίζεται και ξαναγεμίζεται μετά από ένα αριθμό χρηστών ή μετά από ορισμένο χρόνο λειτουργίας.

Μελέτη επικινδυνότητας σε πισίνες σπα

Οι πισίνες σπα γίνονται αυξανόμενα δημοφιλείς και μπορεί να βρεθούν σε ποικιλίες μεγέθους και ρυθμίσεων, από σύνθετες αθλητικές εγκαταστάσεις, κλαμπ υγείας και σύνθετα ξενοδοχεία μέχρι κρουαζιερόπλοια, κατοικίες και επιδείξεις σε εκθέσεις. Η αναλογία χρηστών ανά όγκο νερού είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις κολυμβητικές πισίνες και συνεπώς το νερό τους περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις οργανικών υλικών που προέρχονται από τους χρήστες.

Έχουν καταγραφεί διάφορα συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων και θανατηφόρων, που συνδέονται με τις πισίνες σπα σε κέντρα χαλάρωσης, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα και κρουαζιερόπλοια. Οι πισίνες σπα θέτουν έναν εύλογα προβλέψιμο κίνδυνο καθώς οι περιβαλλοντικές τους συνθήκες θα μπορούσαν να επιτρέψουν και ενισχύσουν την ανάπτυξη και διασπορά της λεγιονέλλα καθώς και άλλων μολυσματικών παραγόντων εκεί όπου:

  • αποθηκεύεται ή κυκλοφορείται νερό
  • η θερμοκρασία του νερού σε όλο το σύστημα ή τμήματά του βρίσκεται μεταξύ 20-45oC
  • ενισχύεται η ανάπτυξη μικροβίων
  • παράγονται υδροσταγονίδια που διασπείρονται ως αεροζόλ
  • υπάρχει πιθανότητα έκθεσης σε μολυσμένα αεροζόλ

Ο μικροοργανισμός (Legionella pneumophila), που προκαλεί τη νόσο των λεγεωνάριων, συνηθίζει να αναπτύσσεται σε φτηνά και κακώς συντηρούμενα σπα. Επίσης συχνά ανιχνεύονται σε σπα πισίνες και άλλα είδη βακτηρίων (συμπεριλαμβανομένων άλλων ειδών λεγιονέλλας), η Pseudomonas aeruginosa και περιβαλλοντικά μυκοβακτήρια, που μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις. Αυτά εισέρχονται στην πισίνα σπα από το ευρύτερο περιβάλλον ή και από το ίδιο το νερό. Η Pseudomonas aeruginosa μπορεί να εισαχθεί από τους ίδιους τους χρήστες.

Στις πισίνες σπα το νερό αναδεύεται έντονα γεγονός που οδηγεί στον σχηματισμό εισπνεόμενου αεροζόλ. Το νερό διατηρείται συνήθως στην θερμοκρασιακή περιοχή (20-45oC) όπου αναπτύσσονται ταχέως η λεγιονέλλα και άλλα μολυσματικά μικρόβια και το υψηλό οργανικό φορτίο του νερού καθιστά την απολύμανση μη ικανοποιητική.

Συνεπώς οι πισίνες σπα επιβάλλεται να διαχειρίζονται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα του νερού δεν διευκολύνει την μικροβιακή ανάπτυξη ούτε και αποτελεί κίνδυνο για τους χρήστες και τους περαστικούς. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη επικινδυνότητας (γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου) που θα καθοδηγεί και βοηθά τον εργοδότη στα ακόλουθα:

  • συμβαδίζει με την νομοθεσία περί υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία
  • προσδιορίζει τις υπευθυνότητες των συνεργατών κατασκευής και λειτουργίας της πισίνας σπα
  • διαμορφώνει και αξιολογεί τους κινδύνους έκθεσης εργαζομένων και χρηστών μέσα από λίστες ελέγχου

πηγή: www.hse.gov.uk

Διάβασε επίσης:

 

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών άνω των 18 ετών στους τομείς μελέτη - σχεδιασμό - αδειοδότηση - προγραμματισμό - κατασκευή - λειτουργία - συντήρηση εγκαταστάσεων του πόσιμου νερού, του νερού άρδευσης, των αστικών - βιομηχανικών λυμάτων, της ενέργειας και διαχείρισης τεχνολογικών συστημάτων ποιότητας. Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό - αποχέτευση - ενέργεια - υποδομές - τεχνολογία, υπηρεσίες και προϊόντα, τα προβλήματα που εμφανίζονται σε κάθε προσπάθεια ικανοποίησής τους, ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο νομοθέτης τις καταστάσεις αυτές, έγιναν για εμάς όραμα - στόχος και μονόδρομος για να αναπτύξουμε τις βέλτιστες πρακτικές λύσεις για την επίλυσή τους. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν τα σωστά πράγματα με την δική μας συνεργασία.

 

Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος
Chatziliontos I. Christodoulos
Dipl. Chemical Engineer
Msc Environmental Design of Infrastructure Works
TEE - No 83488 | SEPE 330512/2017
YPEXODE - No 26837 - MELETES 18-A & 27-A
GGET - No 14856/95711/08-06-17
YPEN/ENEP. - No 16109 | YPEN/ENEL - No 553
Accommodations Internal Auditor - RCN 6035/2016
ISO 9001 Internal Auditor - RCN 6065/2016
Pitsouli 1, TK 63080, Nea Kallikrateia, Chalkidiki, Greece
mob +30-6983759514, tel 2399022359, fax 2371200937
hatziliontos (papaki) hotmail (teleia) com
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter