Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Μία εργαζόμενη σε σχολική κουζίνα είχε αναπτύξει σημάδια δερματίτιδας. Τα 2 της χέρια επηρεάστηκαν και σχηματίστηκαν κηλίδες ραγισμένου και πληγιασμένου δέρματος. Δεν μπορούσε να συνεχίσει την εργασία της και αναγκάστηκε να πάρει άδεια ασθενείας. Θεωρήθηκε ότι η δερματίτιδα μπορεί να προκλήθηκε από την καθημερινή εργασιακή της ρουτίνα που περιελάμβανε προετοιμασία φαγητού, μαγείρεμα και καθάρισμα επιφανειών. Λόγω των υψηλών απαιτήσεων υγιεινής, έπλενε τακτικά τα χέρια της. Το πρόβλημα φάνηκε να εγείρεται ακόμη και με την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων προστασίας: χρήση γαντιών πλύσης με βαμβακερή επένδυση, θερμοκρασία νερού όχι πάνω από 50-60oC, χρήση χημικών σύμφωνα με τις εργοστασιακές οδηγίες, πρόγραμμα απλής φροντίδας δέρματος.

Δερματίτιδα στα χέρια

Επίλυση

Ο εργοδότης διερεύνησε το τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθεί η δερματίτιδα. Η έρευνα επικεντρώθηκε στα εξής:

 • εάν το χρησιμοποιούμενο χημικό καθαριστικό συνέβαλε όντως στην δερματίτιδα
 • εάν τα χρησιμοποιούμενα γάντια συνέβαλαν όντως στην δερματίτιδα
 • εάν η εργαζόμενη είναι αλλεργική σε κάποιο από τα συστατικά των φαγητών

Η αρχική έρευνα διεξήχθη με την βοήθεια ενός ερωτηματολόγιου φροντίδας δέρματος, αλλά δεν κατέστη δυνατή η αναγνώριση της αιτίας πρόκλησης της δερματίτιδας. Ως ένα αρχικό προληπτικό μέτρο της χορηγήθηκε ένα διαφορετικό ζεύγος γαντιών νιτριλίου, όμως αυτό δεν οδήγησε σε κάποια βελτίωση. Σε αυτό το στάδιο αναζητήθηκε η συμβολή ειδικού από το σώμα επιθεώρησης υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Αποτέλεσμα

Διενεργήθηκαν δοκιμές αλλεργίας σε πιθανούς αλλεργικούς παράγοντες. Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι η εργαζόμενη είχε ευαισθησία σε φυτικά υλικά και ιδιαίτερα στο μαρούλι. Έγινε επίσης αισθητό ότι το καθαριστικό επιφανειών μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στην ευαισθητοποίηση των χεριών καθότι προέκυψε πως μερικές φορές η εργαζόμενη δεν φορούσε γάντια για τον καθαρισμό επιφανειών. Με την επιστροφή της στην εργασία εφαρμόστηκαν τα ακόλουθα:

 • όλα τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα διατηρήθηκαν
 • στενή παρακολούθηση της κατάστασης του δέρματος
 • αποφυγή με κάθε τρόπο της επαφής με μαρούλι
 • τακτική εφαρμογή συνταγογραφημένης κρέμας

Οφέλειες

 • Η δερματίτιδα στην εργασία τέθηκε υπό έλεγχο και αποφεύχθηκε πρόσθετη εργασιακή απουσία
 • Τα παθήματα έγιναν μαθήματα για την αντιμετώπιση μελλοντικών περιπτώσεων
 • Αποφεύχθηκαν πρόσθετες δαπάνες ασθενείας
 • Η στενή παρακολούθηση της κατάστασης του δέρματος ελαττώνει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων

Αυτή η μελέτη περίπτωσης επιδεικνύει την σημασία της πρόωρης αναγνώρισης, της προσεκτικής φροντίδας δέρματος, των κατάλληλων μέτρων πρόληψης - προστασίας για την μείωση του κόστους ιατροφαρμακευτικής θεραπείας και απουσίας από την εργασία. Η εργαζόμενη δεσμεύτηκε να δουλέψει με τον εργοδότη της πάνω στην προστασία της υγείας και του εισοδήματός της.

πηγή: www.hse.gov.uk

Διάβασε επίσης:

 

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών άνω των 18 ετών στους τομείς μελέτη - σχεδιασμό - αδειοδότηση - προγραμματισμό - κατασκευή - λειτουργία - συντήρηση εγκαταστάσεων του πόσιμου νερού, του νερού άρδευσης, των αστικών - βιομηχανικών λυμάτων, της ενέργειας και διαχείρισης τεχνολογικών συστημάτων ποιότητας. Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό - αποχέτευση - ενέργεια - υποδομές - τεχνολογία, υπηρεσίες και προϊόντα, τα προβλήματα που εμφανίζονται σε κάθε προσπάθεια ικανοποίησής τους, ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο νομοθέτης τις καταστάσεις αυτές, έγιναν για εμάς όραμα - στόχος και μονόδρομος για να αναπτύξουμε τις βέλτιστες πρακτικές λύσεις για την επίλυσή τους. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν τα σωστά πράγματα με την δική μας συνεργασία.

 

Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος
Chatziliontos I. Christodoulos
Dipl. Chemical Engineer
Msc Environmental Design of Infrastructure Works
TEE - No 83488 | SEPE 330512/2017
YPEXODE - No 26837 - MELETES 18-A & 27-A
GGET - No 14856/95711/08-06-17
YPEN/ENEP. - No 16109 | YPEN/ENEL - No 553
Accommodations Internal Auditor - RCN 6035/2016
ISO 9001 Internal Auditor - RCN 6065/2016
Pitsouli 1, TK 63080, Nea Kallikrateia, Chalkidiki, Greece
mob +30-6983759514, tel 2399022359, fax 2371200937
hatziliontos (papaki) hotmail (teleia) com
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter