Μία εργαζόμενη σε σχολική κουζίνα είχε αναπτύξει σημάδια δερματίτιδας. Τα 2 της χέρια επηρεάστηκαν και σχηματίστηκαν κηλίδες ραγισμένου και πληγιασμένου δέρματος. Δεν μπορούσε να συνεχίσει την εργασία της και αναγκάστηκε να πάρει άδεια ασθενείας. Θεωρήθηκε ότι η δερματίτιδα μπορεί να προκλήθηκε από την καθημερινή εργασιακή της ρουτίνα που περιελάμβανε προετοιμασία φαγητού, μαγείρεμα και καθάρισμα επιφανειών. Λόγω των υψηλών απαιτήσεων υγιεινής, έπλενε τακτικά τα χέρια της. Το πρόβλημα φάνηκε να εγείρεται ακόμη και με την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων προστασίας: χρήση γαντιών πλύσης με βαμβακερή επένδυση, θερμοκρασία νερού όχι πάνω από 50-60oC, χρήση χημικών σύμφωνα με τις εργοστασιακές οδηγίες, πρόγραμμα απλής φροντίδας δέρματος.
Επίλυση
Ο εργοδότης διερεύνησε το τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθεί η δερματίτιδα. Η έρευνα επικεντρώθηκε στα εξής:
- εάν το χρησιμοποιούμενο χημικό καθαριστικό συνέβαλε όντως στην δερματίτιδα
- εάν τα χρησιμοποιούμενα γάντια συνέβαλαν όντως στην δερματίτιδα
- εάν η εργαζόμενη είναι αλλεργική σε κάποιο από τα συστατικά των φαγητών
Η αρχική έρευνα διεξήχθη με την βοήθεια ενός ερωτηματολόγιου φροντίδας δέρματος, αλλά δεν κατέστη δυνατή η αναγνώριση της αιτίας πρόκλησης της δερματίτιδας. Ως ένα αρχικό προληπτικό μέτρο της χορηγήθηκε ένα διαφορετικό ζεύγος γαντιών νιτριλίου, όμως αυτό δεν οδήγησε σε κάποια βελτίωση. Σε αυτό το στάδιο αναζητήθηκε η συμβολή ειδικού από το σώμα επιθεώρησης υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
Αποτέλεσμα
Διενεργήθηκαν δοκιμές αλλεργίας σε πιθανούς αλλεργικούς παράγοντες. Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι η εργαζόμενη είχε ευαισθησία σε φυτικά υλικά και ιδιαίτερα στο μαρούλι. Έγινε επίσης αισθητό ότι το καθαριστικό επιφανειών μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στην ευαισθητοποίηση των χεριών καθότι προέκυψε πως μερικές φορές η εργαζόμενη δεν φορούσε γάντια για τον καθαρισμό επιφανειών. Με την επιστροφή της στην εργασία εφαρμόστηκαν τα ακόλουθα:
- όλα τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα διατηρήθηκαν
- στενή παρακολούθηση της κατάστασης του δέρματος
- αποφυγή με κάθε τρόπο της επαφής με μαρούλι
- τακτική εφαρμογή συνταγογραφημένης κρέμας
Οφέλειες
- Η δερματίτιδα στην εργασία τέθηκε υπό έλεγχο και αποφεύχθηκε πρόσθετη εργασιακή απουσία
- Τα παθήματα έγιναν μαθήματα για την αντιμετώπιση μελλοντικών περιπτώσεων
- Αποφεύχθηκαν πρόσθετες δαπάνες ασθενείας
- Η στενή παρακολούθηση της κατάστασης του δέρματος ελαττώνει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων
Αυτή η μελέτη περίπτωσης επιδεικνύει την σημασία της πρόωρης αναγνώρισης, της προσεκτικής φροντίδας δέρματος, των κατάλληλων μέτρων πρόληψης - προστασίας για την μείωση του κόστους ιατροφαρμακευτικής θεραπείας και απουσίας από την εργασία. Η εργαζόμενη δεσμεύτηκε να δουλέψει με τον εργοδότη της πάνω στην προστασία της υγείας και του εισοδήματός της.
πηγή: www.hse.gov.uk
Διάβασε επίσης:
Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17