Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Πενήντα πέντε εργαζόμενοι σε βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος παρουσίασαν δερματικά προβλήματα κυρίως στα χέρια και τους καρπούς (κοκκινίλες και φαγούρα). Δύο εργαζόμενοι κατέληξαν με μόνιμες ουλές, ένα άτομο απέκτησε ευαισθησία και ένας εργαζόμενος δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην εργασία του.

Δερματίτιδα στα χέρια

Η εργασιακή πρακτική στις εγκαταστάσεις περιελάμβανε κάθε ημέρα επαναλαμβανόμενα πλυσίματα των χεριών, 30-40 φορές. Επιπρόσθετα, η επιχείρηση προμηθεύτηκε ένα καινούριο κύριο καθαριστικό χεριών στο τμήμα του εργοστασίου που παρουσιάστηκε το συμβάν και μήνες αργότερα εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές προσβολής του δέρματος. Το ύποπτο καθαριστικό χρησιμοποιούνταν και σε άλλα τμήματα του εργοστασίου αλλά και από πολλές άλλες επιχειρήσεις χωρίς όμως να υπάρχουν αναφορές για προβλήματα. Συνεπώς ήταν λογικό να υποτεθεί ότι το καθαριστικό δεν ήταν η κύρια ή μοναδική αιτία του προβλήματος. Ως πιθανότερη αιτία αναγνωρίστηκε το υπερβολικό πλύσιμο σε καυτό νερό, που είχε υποστεί αποσκλήρυνση και απολύμανση με διοξείδιο του χλωρίου, καθώς το διοξείδιο του χλωρίου δεν ελέγχονταν αποτελεσματικά. Προληπτικά μέτρα, όπως μαλακτικές κρέμες ή επιτήρηση της υγείας, δεν εφαρμόζονταν με αποτέλεσμα να μην αναγνωριστούν τα πρώτα συμπτώματα. Χωρίς να υπάρχει πρόθεση λοιπόν, ένα πρόγραμμα αυστηρής υγιεινής τροφίμων συντέλεσε σε δερματικές παθήσεις. Αν και υπήρχαν γάντια βινυλίου μιας χρήσης μόνο οι έχοντες κοψίματα ή δερματοπάθειες στα χέρια μπορούσαν να τα φορέσουν. Αυτό όμως αποδείχθηκε ότι συνέβαλε τα μέγιστα στο συμβάν μαζικών δερματικών παθήσεων.

Επίλυση

Ο εργοδότης αναζήτησε την βοήθεια συμβούλου. Μετά την έρευνα προτάθηκαν για εφαρμογή τα εξής:

  • προληπτική διακοπή της χρήσης του καθαριστικού
  • μείωση και ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού στους 32oC
  • η δοσολογία του διοξειδίου του χλωρίου ρυθμίζονταν πιο αποτελεσματικά και καταγράφονταν για να επιτυγχάνεται ένα συνεχώς ιδανικό επίπεδο
  • τα πλυσίματα των χεριών μειώθηκαν από 35 στα 11, καθώς έτσι πάλι επιτυγχάνονταν οι στάνταρ συνθήκες υγιεινής των τροφίμων
  • προσφέρθηκε μαλακτική κρέμα χεριών (κατάλληλης ποιότητας για τρόφιμα) και ενθαρύνθηκε η χρήσης της
  • εφαρμόστηκε επιτήρηση της υγιείας, η οποία συνεχίζεται ακόμη

Οφέλειες

  • η εργασιακή δερματίτιδα τέθηκε υπό έλεγχο και αποφεύχθηκαν πρόσθετες απουσίες από την εργασία
  • συνεχιζόμενη εφαρμογή των υπαρχόντων μέτρων ελέγχου αλλά με την προσθήκη κατάλληλης επιτήρησης της υγείας
  • το νερό χαμηλότερης θερμοκρασίας είναι πιο ευγενικό στο δέρμα και εξοικομείται ενέργεια
  • ο βελτιωμένος έλεγχος στην δοσολογία του διοξειδίου του χλωρίου τείνει να μειώσει την ποσοτική του κατανάλωση

πηγή: www.hse.gov.uk

Διάβασε επίσης:

 

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών άνω των 18 ετών στους τομείς μελέτη - σχεδιασμό - αδειοδότηση - προγραμματισμό - κατασκευή - λειτουργία - συντήρηση εγκαταστάσεων του πόσιμου νερού, του νερού άρδευσης, των αστικών - βιομηχανικών λυμάτων, της ενέργειας και διαχείρισης τεχνολογικών συστημάτων ποιότητας. Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό - αποχέτευση - ενέργεια - υποδομές - τεχνολογία, υπηρεσίες και προϊόντα, τα προβλήματα που εμφανίζονται σε κάθε προσπάθεια ικανοποίησής τους, ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο νομοθέτης τις καταστάσεις αυτές, έγιναν για εμάς όραμα - στόχος και μονόδρομος για να αναπτύξουμε τις βέλτιστες πρακτικές λύσεις για την επίλυσή τους. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν τα σωστά πράγματα με την δική μας συνεργασία.

 

Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος
Chatziliontos I. Christodoulos
Dipl. Chemical Engineer
Msc Environmental Design of Infrastructure Works
TEE - No 83488 | SEPE 330512/2017
YPEXODE - No 26837 - MELETES 18-A & 27-A
GGET - No 14856/95711/08-06-17
YPEN/ENEP. - No 16109 | YPEN/ENEL - No 553
Accommodations Internal Auditor - RCN 6035/2016
ISO 9001 Internal Auditor - RCN 6065/2016
Pitsouli 1, TK 63080, Nea Kallikrateia, Chalkidiki, Greece
mob +30-6983759514, tel 2399022359, fax 2371200937
hatziliontos (papaki) hotmail (teleia) com
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter