Πενήντα πέντε εργαζόμενοι σε βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος παρουσίασαν δερματικά προβλήματα κυρίως στα χέρια και τους καρπούς (κοκκινίλες και φαγούρα). Δύο εργαζόμενοι κατέληξαν με μόνιμες ουλές, ένα άτομο απέκτησε ευαισθησία και ένας εργαζόμενος δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην εργασία του.
Η εργασιακή πρακτική στις εγκαταστάσεις περιελάμβανε κάθε ημέρα επαναλαμβανόμενα πλυσίματα των χεριών, 30-40 φορές. Επιπρόσθετα, η επιχείρηση προμηθεύτηκε ένα καινούριο κύριο καθαριστικό χεριών στο τμήμα του εργοστασίου που παρουσιάστηκε το συμβάν και μήνες αργότερα εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές προσβολής του δέρματος. Το ύποπτο καθαριστικό χρησιμοποιούνταν και σε άλλα τμήματα του εργοστασίου αλλά και από πολλές άλλες επιχειρήσεις χωρίς όμως να υπάρχουν αναφορές για προβλήματα. Συνεπώς ήταν λογικό να υποτεθεί ότι το καθαριστικό δεν ήταν η κύρια ή μοναδική αιτία του προβλήματος. Ως πιθανότερη αιτία αναγνωρίστηκε το υπερβολικό πλύσιμο σε καυτό νερό, που είχε υποστεί αποσκλήρυνση και απολύμανση με διοξείδιο του χλωρίου, καθώς το διοξείδιο του χλωρίου δεν ελέγχονταν αποτελεσματικά. Προληπτικά μέτρα, όπως μαλακτικές κρέμες ή επιτήρηση της υγείας, δεν εφαρμόζονταν με αποτέλεσμα να μην αναγνωριστούν τα πρώτα συμπτώματα. Χωρίς να υπάρχει πρόθεση λοιπόν, ένα πρόγραμμα αυστηρής υγιεινής τροφίμων συντέλεσε σε δερματικές παθήσεις. Αν και υπήρχαν γάντια βινυλίου μιας χρήσης μόνο οι έχοντες κοψίματα ή δερματοπάθειες στα χέρια μπορούσαν να τα φορέσουν. Αυτό όμως αποδείχθηκε ότι συνέβαλε τα μέγιστα στο συμβάν μαζικών δερματικών παθήσεων.
Επίλυση
Ο εργοδότης αναζήτησε την βοήθεια συμβούλου. Μετά την έρευνα προτάθηκαν για εφαρμογή τα εξής:
- προληπτική διακοπή της χρήσης του καθαριστικού
- μείωση και ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού στους 32oC
- η δοσολογία του διοξειδίου του χλωρίου ρυθμίζονταν πιο αποτελεσματικά και καταγράφονταν για να επιτυγχάνεται ένα συνεχώς ιδανικό επίπεδο
- τα πλυσίματα των χεριών μειώθηκαν από 35 στα 11, καθώς έτσι πάλι επιτυγχάνονταν οι στάνταρ συνθήκες υγιεινής των τροφίμων
- προσφέρθηκε μαλακτική κρέμα χεριών (κατάλληλης ποιότητας για τρόφιμα) και ενθαρύνθηκε η χρήσης της
- εφαρμόστηκε επιτήρηση της υγιείας, η οποία συνεχίζεται ακόμη
Οφέλειες
- η εργασιακή δερματίτιδα τέθηκε υπό έλεγχο και αποφεύχθηκαν πρόσθετες απουσίες από την εργασία
- συνεχιζόμενη εφαρμογή των υπαρχόντων μέτρων ελέγχου αλλά με την προσθήκη κατάλληλης επιτήρησης της υγείας
- το νερό χαμηλότερης θερμοκρασίας είναι πιο ευγενικό στο δέρμα και εξοικομείται ενέργεια
- ο βελτιωμένος έλεγχος στην δοσολογία του διοξειδίου του χλωρίου τείνει να μειώσει την ποσοτική του κατανάλωση
πηγή: www.hse.gov.uk
Διάβασε επίσης:
Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17