Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ9-THC) είναι κύρια ψυχοδραστική ουσία που περιέχεται σε ποικιλίες φυτών της κάνναβης. Μία συγκεκριμένη ποικιλία της κάνναβης, όταν περιέχει πάνω από 0.2% σε Δ9-THC χαρακτηρίζεται στην χώρα μας ως φαρμακευτική κάνναβη, η καλλιέργεια και επεξεργασία της οποίας επιτρέπεται μόνο σε ειδικά αδειοδοτημένες μονάδες μεταποίησης. Το ζητούμενο από αυτή την ιστορία είναι να παραχθούν τελικά προϊόντα, δηλαδή φάρμακα, που θα περιέχουν Δ9-THC ως δραστική ουσία. Για να φτάσουμε στα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα θα πρέπει πρώτα με κάποιο τρόπο να εξαχθεί η Δ9-THC από το φυτό, αν και υπάρχουν προϊόντα που περιέχουν μέρη του φυτού ως φορέα τροφοδοσίας με Δ9-THC. Η εξαγωγή γίνεται με διάφορες μεθόδους, που οδηγούν και σε ποικιλίες τελικών προϊόντων. Ποιες είναι όμως οι κυριότερες μέθοδοι παραγωγής τελικού προϊόντος Δ9-THC από το φυτό της κάνναβης;

Παραγωγή Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-THC)

Εκχύλισμα υπερκρίσιμης εκχύλισης με διοξείδιο του άνθρακα (CO2) 

 Ο ανθός της κάνναβης επεξεργάζεται επαναλαμβανόμενα με υπερκρίσιμο CO2 σε κλειστό μηχανισμό υψηλών πιέσεων. Η πίεση και η θερμοκρασία είναι ρυθμιζόμενες για να μεταβάλλεται η εκχυλιστική ικανότητα του CO2. Πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν αφήνει επικίνδυνα υπολείμματα στο προϊόν.

Βουτανέλαιο κάνναβης (BHO)

 Είναι ένα ρητινούχο μη πολικό εκχύλισμα του ανθού της κάνναβης με χρήση βουτανίου ως διαλύτη, το οποίο βουτάνιο αφαιρείται από το προϊόν υπό κενό σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου. Μαζί με την δραστική ουσία όμως μπορεί να εκχυλιστούν φυτικά έλαια που ταγγιάζουν γρήγορα το προϊόν. Έχουν συμβεί πολλές εκρήξεις στο παρελθόν λόγω της παράνομης χρήσης της μεθόδου. Επειδή η μέθοδος δεν περιλαμβάνει θέρμανση, η δραστική ουσία παραμένει καρβοξυλιωμένη εντός του εκχυλίσματος. Η αφαίρεση των φυτικών ελαίων γίνεται με κρυστάλλωση μετά από ψύξη σε ισοπροπυλική αλκοόλη.

Προπανέλαιο κάνναβης (PHO)

 Είναι παρόμοιο με το BHO, μόνο που εδώ χρησιμοποιείται το προπάνιο ως διαλύτης και εφαρμόζονται υψηλότερες πιέσεις και χαμηλότερα σημεία βρασμού. Πλεονεκτεί έναντι του BHO στο ότι είναι γρηγορότερη μέθοδος, παρέχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε τερπένια και παράγει καθαρότερο προϊόν.

Ρητίνη κάνναβης

 Παράγεται ως ρητινούχο μίγμα με στιγμιαία θερμική συμπίεση της κάναβης. Το αποτέλεσμα είναι ένα ημιδιαφανές, εύθραυστο και μερικές φορές θρυμματισμένο προϊόν. Μπορεί να παράσχει την ίδια αίσθηση, δραστικότητα και απόδοση με τα προϊόντα των οργανικών διαλυτών. Η μέθοδος είναι φημισμένη λόγω της έλλειψης χρήσης διαλυτών. Το τελικό προϊόν δεν διαφέρει από το BHO. Υπάρχουν ήδη βιομηχανικές πρέσσες που παράγουν μεγάλες ποσότητες προϊόντος σε μικρό χρόνο και χαμηλές θερμοκρασίες (διατήρηση τερπενίων).

Αποστάγματα ελαίων κάνναβης

 Πρόκειται για συμπυκνωμένα εκχυλίσματα ανθού κάνναβης, που προκύπτουν με χρήση διαλύτη σε υψηλές θερμοκρασίες, εξειδικευμένου να συλλέγει κανναβινοειδή και τερπένια. Οι ατμοί του διαλύτη παρασύρουν τους ατμούς των προαναφερόμενων ουσιών μέσα από το φυτό, ψύχονται και συλλέγονται σε δοχείο, επαναλαμβανόμενα. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας χάνονται τα τερπένια. Από το τελικό προϊόν θα πρέπει να αφαιρεθεί με κάποια τεχνική ο διαλύτης.

Εκχυλίσματα κάνναβης άλλων διαλυτών

 Άλλοι διαλύτες εκχύλισης κάνναβης είναι το χλωροφόρμιο και το εξάνιο. Το εξάνιο αν και έχει υψηλή εκχυλιστική ικανότητα, είναι νευροτοξικό και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται μόνο εργαστηριακά για σκοπούς έρευνας. Μερικές φορές χρησιμοποιείται και το πεντάνιο ως φτηνότερο.

Οινοπνευματώδη εκχυλίσματα κάνναβης

 Το οινόπνευμα (αιθανόλη) έχει υψηλή εκχυλιστική ικανότητα στις ουσίες της κάνναβης σε σχέση με το νερό και άλλους διαλύτες (πχ εξάνιο). Η στοματική ή υπογλώσσια χρήση οινοπνευματωδών εκχυλισμάτων κάνναβης έχουν μακρά ιστορία στην Αμερικάνικη Φαρμακοποιεία. Η μέθοδος περιλαμβάνει θέρμανση του ανθού με σκοπό την αποκαρβοξυλίωση των δραστικών ουσιών. Η θερμική εκχύλιση με αιθανόλη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την πλήρη αφαίρεση των δραστικών ουσιών παράγοντας έτσι ένα εξασθενισμένο φυτικό προϊόν χρησιμοποιούμενο ως ερευνητικό εικονικό φάρμακο και ένα εκχύλισμα ως βάση για την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η μέθοδος επαναλαμβάνεται για τουλάχιστον 3 ημέρες σε ελεγχόμενη χαμηλή σχετικά θερμοκρασία. Η αιθανόλη όμως δεν έχει υψηλή εξειδίκευση και συμπαρασύρει άλλες ουσίες μαζί (πχ χλωροφύλλες, φλαβονοειδή κλπ).

Φαρμακευτικό ελαιόλαδο κάνναβης

 Η εκχύλιση της κάνναβης με ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο είναι συνήθης πρακτική στην φαρμακευτική για την προετοιμασία φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ο ανθός βουτηγμένος στο ελαιόλαδο θερμαίνεται με υδατόλουτρο. Το ελαιόλαδο είναι πολύ καλός διαλύτης κανναβινοειδών, τερπενίων και φλαβονοειδών. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας χρειάζεται προσοχή για να μειωθεί η απώλεια σε τερπένια.

Υδατικά εκχυλίσματα κάνναβης

 Η απλούστερη και παλιότερη μέθοδος στοματικής χορήγησης είναι το τσάϊ κάνναβης (κάνναβη σε βραστό νερό). Όμως λόγω της αδιαλυτότητας των δραστικών ουσιών στο νερό, η απόδοση της εκχύλισης είναι φτωχή. Η απόδοση μπορεί να αυξηθεί λίγο με προσθήκη μικροποσότητας φυτικού λαδιού και παρατεταμένο βράσιμο.

Υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων

 Τα υγρά αναπλήρωσης είναι διαλύματα συμπυκνωμένων εκχυλισμάτων κάνναβης με προπυλενογλυκόλη. Τα συμπυκνωμένα εκχυλίσματα κάνναβης θα πρέπει πρωτίστως να έχουν αποκηρωθεί για να μειωθεί το ιξώδες τους ώστε να μπορούν να ατμοποιηθούν.

Διατροφικά προϊόντα κάνναβης

 Η κάνναβη χρησιμοποιείται για την προετοιμασία τροφίμων. Τόσο οι ανθοί όσο και τα εκχυλίσματά τους. Επειδή οι κανναβινοειδείς ουσίες είναι αδιάλυτες στο νερό, εκχυλίζονται με αλκοόλη ή λίπη και χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων περιλαμβανομένων μπισκότα, κέϊκ, ψωμί, γλυκίσματα. Εναλλακτικά, αναμιγνύεται βούτυρο με τεμαχισμένη κάνναβη, το οποίο έχει πράσινο χρώμα λόγω της χλωροφύλλης.

Φαρμακευτικές πατέντες κάνναβης

 Υπάρχει φαρμακευτικό παρασκεύασμα με κατοχυρωμένο εμπορικό όνομα Sativex. Πρόκειται για φάρμακο που συνδυάζει συγκεκριμένες δοσολογίες δραστικών ουσιών, οι οποίες σταθεροποιούνται παρουσία αιθανόλης, προπυλενογλυκόλης και μινθέλαιου. Παρέχεται σε μορφή σπρέϋ και είναι εγκεκριμένο για την σπαστικότητα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

.

Διάβασε επίσης:

 

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.

 

Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ - Msc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ - 5ο Εξάμηνο
Επιθεωρητής Ξενοδοχείων - ΕΕΔΔ - TUV Austria RCN 6035/2016
Επιθεωρητής ISO 9001 - TUV Austria RCN 6065/2016
Επιθεωρητής ISO 45001 - Alison 1412-13849119
Επιθεωρητής GDPR - Alison 1401-13849119
Ενεργειακός Επιθεωρητής - No 16109 | No 553
Μελετητής ΥΠΕΧΩΔΕ - No 26837 - 18-A & 27-A
ΑΜ ΤΕΕ - No 83488 | ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. 330512/2017
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17
Ελεγκτής Δόμησης - No 4517
τηλ +302399-022359
Βασ Πιτσούλη 1, TK 63080, Νέα Καλλικράτεια
Χαλκιδική, Ελλάδα | http://kemioteko.gr
Μελετητικές Υπηρεσίες Βιομηχανικών & Περιβαλλοντικών Εγκαταστάσεων:
Σχεδιασμός, Αδειοδότηση, Διαχείριση Ποιοτικού Ελέγχου & Κατασκευών,
Οργανολογία & Ρύθμιση, Λειτουργία & Συντήρηση
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter