Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Το παρόν άρθρο έχει τον τύπο του οδηγού αδειοδότησης για κάποιον που έχει στην κατοχή του ή εκμεταλλεύεται μία υφιστάμενη υδρογεώτρηση. Οι κατευθύνσεις που δίνονται μπορούν να ακολουθηθούν από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο ιδιώτη, συνίσταται όμως λόγω της πολυπλοκότητας του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου να ανατεθούν οι σχετικές εργασίες σε κατάλληλο τεχνικό γραφείο με την απαιτούμενη εξειδίκευση.

adeiodotisi-geotrisis

Γενικά

Καταρχήν, πρέπει να διευκρινήσουμε πως η αδειοδότηση της γεώτρησης (άδεια εκτέλεσης έργου και άδεια χρήσης νερού) δεν νομιμοποιεί την ύπαρξη του οικίσκου που ενδεχομένως έχουμε κατασκευάσει για να προστατέψουμε τις τεχνικές εγκαταστάσεις της γεώτρησης. Ο οικίσκος απαιτεί πολεοδομική άδεια, η οποία εφόσον δεν υπάρχει καθιστά τον οικίσκο κατασκευή αυθαίρετη που θα πρέπει να τακτοποιηθεί με τον τρέχοντα νόμο τακτοποιήσεων (π.χ. με τον 4178/2013 που ισχύει στις μέρες μας). Επίσης, η ύπαρξη οικοδομικής άδειας ή τακτοποίησης του οικίσκου δεν νομιμοποιεί την ύπαρξη και χρήση της γεώτρησης. Οπότε, έχουμε να κάνουμε με δύο ανεξάρτητες διαδικασίες.

Γιατί όμως πρέπει να νομιμοποιήσουμε την γεώτρησή μας; Διότι οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις προβλέπουν τουλάχιστον δύο οδυνηρές τιμωρίες: 1. τσουχτερό πρόστιμο εάν μας τσακώσουν να έχουμε γεώτρηση μέσα στο οικόπεδο - γήπεδο, το οποίο γίνεται περισσότερο τσουχτερό εάν μας τσακώσουν εν ώρα χρήσης της γεώτρησης και το ταβάνι του προστίμου δεν θα έχει σταματημό εάν εξεταστούν συνδυαστικά άλλες ταυτόχρονες παραβάσεις, πχ περιβαλλοντικές επιπτώσεις, νομιμότητα χώρων, νομιμότητα δραστηριοτήτων, υδρορυπάνσεις, υγειονομικές παραβάσεις, επηρεασμός γειτονικών δραστηριοτήτων νερού κλπ, 2. απαγόρευση της μεταβίβασης του ακινήτου που περιέχει εγκατεστημένη την γεώτρησή μας.

Εμπειρικά γνωρίζουμε ότι η 1η τιμωρία δεν μας απασχολεί και τόσο, διότι θα μας επιβληθεί κατόπιν αυτεπάγγελτου ή κατόπιν καταγγελίας υπηρεσιακού ελέγχου. Για να γίνει αυτεπάγγελτος υπηρεσιακός έλεγχος θα πρέπει η υπηρεσία να γνωρίζει με κάποιον τρόπο την ύπαρξη της γεώτρησης. Εάν η γεώτρηση φτιάχτηκε με τις παλιές άδειες, πχ του 70 ή του 80, ανάλογος με την οργάνωση της υπηρεσίας είναι και ο κίνδυνος του αυτεπάγγελτου ελέγχου. Εάν η γεώτρηση φτιάχτηκε παράνομα τότε, εφόσον τα έχουμε καλά με τους γείτονες κοιμόμαστε ήσυχοι. Ειδάλλως ο κίνδυνος της καταγγελίας από κάποιον γείτονα είναι υπαρκτός. Συνήθως η 2η τιμωρία - περιορισμός (η μεταβίβαση του ακινήτου δηλαδή) είναι η κινητήριος δύναμη για κάποιον να νομιμοποιήσει την γεώτρησή του.

Συλλογή στοιχείων

Αφού συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να νομιμοποιήσουμε την γεώτρησή μας, πρέπει να μαζέψουμε κάποια στοιχεία για να δούμε που βρισκόμαστε και που πατάμε, δίνοντας απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Οι αναλυτικές λεπτομέρειες δίνονται πιο κάτω...

Είσαι απλός επισκέπτης. Η συνέχεια του περιεχομένου, με όλες του τις λεπτομέρειες και πληροφορίες, είναι διαθέσιμη μόνο στους εγγεγραμμένους χρήστες του Ενημερωτικού Δελτίου. Αν είσαι ήδη χρήστης παρακαλούμε κάνε εισαγωγή στο σύστημα εδώ: Είσοδος

Περαιτέρω ενέργειες

Είναι καταφανές ότι δεν πρέπει να περπατήσουμε ξεβράκωτοι στα αγγούρια, δηλαδή ότι δεν πρέπει απλά να πάμε και να καταθέσουμε ένα χάρτινο αίτημα χωρίς τεκμηρίωση με δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία για να μας δώσει την ποθητή άδεια. Είναι πολύ πιθανό να χάσουμε πολύτιμο χρόνο, να εκνευρίσουμε την υπηρεσία διότι την απασχολήσαμε άσκοπα, να μας ακυρώσει το αίτημα ως μη τεκμηριωμένο και ως μη έχοντες νόμιμο συμφέρον (δικαιούται ρητά να το κάνει), και να στοχοποιηθούμε στο τέλος.

Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Εκείνο που προτείνεται λοιπόν, ως το ορθότερο, είναι να προσεγγίσουμε ένα καλά εξειδικευμένο τεχνικό γραφείο και να του αναθέσουμε την σύνταξη μιας τεχνικής έκθεσης ή μία επιτόπια προσωπική συνέντευξη, που θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα προαναφερόμενα ερωτήματα, συνεργαζόμενοι μαζί του προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που θα μας ζητήσει. Από τα αποτελέσματα της τεχνικής έκθεσης θα καθορισθούν τα επόμενα βήματα σύστασης του φακέλου αδειοδότησης.

Η επιχείρησή μας Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος γνωρίζει πολύ καλά την διαδικασία, λόγω μακροχρόνιας πείρας και ενασχόλησης με το αντικείμενο, και θα αναλάβει με ευχαρίστηση την εργασία νομιμοποίησης της γεώτρησής σου στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. 

 

Διάβασε επίσης:

 

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.

 

Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ - Msc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ - 5ο Εξάμηνο
Επιθεωρητής Ξενοδοχείων - ΕΕΔΔ - TUV Austria RCN 6035/2016
Επιθεωρητής ISO 9001 - TUV Austria RCN 6065/2016
Επιθεωρητής ISO 45001 - Alison 1412-13849119
Επιθεωρητής GDPR - Alison 1401-13849119
Ενεργειακός Επιθεωρητής - No 16109 | No 553
Μελετητής ΥΠΕΧΩΔΕ - No 26837 - 18-A & 27-A
ΑΜ ΤΕΕ - No 83488 | ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. 330512/2017
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17
Ελεγκτής Δόμησης - No 4517
τηλ +302399-022359
Βασ Πιτσούλη 1, TK 63080, Νέα Καλλικράτεια
Χαλκιδική, Ελλάδα | http://kemioteko.gr
Μελετητικές Υπηρεσίες Βιομηχανικών & Περιβαλλοντικών Εγκαταστάσεων:
Σχεδιασμός, Αδειοδότηση, Διαχείριση Ποιοτικού Ελέγχου & Κατασκευών,
Οργανολογία & Ρύθμιση, Λειτουργία & Συντήρηση
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter