Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Όπως το σφάλμα με σφάλμα δεν διορθώνεται έτσι και η παρανομία των αυθαιρεσιών δεν νομιμοποιείται με παρανομία. Με βάση αυτή την διαπίστωση δείχνουμε αυτομάτως και το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε με το άρθρο αυτό. Δεν απευθυνόμαστε στον μηχανικό που ψάχνει για κορόϊδο πελάτη αλλά ούτε και στον ιδιώτη που ψάχνει για κορόϊδο μηχανικό. Απευθυνόμαστε στον ιδιώτη που θέλει πλέον να κάνει τα σωστά πράγματα με τις σωστές ενέργειες στην ζωή του.

sinergatis-michanikos

Οι αυθαιρεσίες του παρελθόντος τιμωρούν στην σημερινή εποχή τους ιδιοκτήτες τους, όπως προβλέπεται στο Ν. 4178/2013 και όπως θα προβλέπεται στο νέο νόμο που ετοιμάζεται για ψήφιση. Το μόνο που μένει στον ιδιοκτήτη, που δεν μπορεί πλέον να αποφύγει την μέγγενη του νομοθέτη, είναι να ρυθμίσει σωστά τις αυθαιρεσίες του με το ελάχιστο δυνατό κόστος για την τσέπη του ώστε να λάβει άφεση αμαρτιών και να απολαύσει τα καλά του παραδείσου που απλώνεται μπροστά του. Ως "καλά του παραδείσου" νοούνται το δικαίωμα να μεταβιβάσει το ακίνητό του ή να μισθώσει νομίμως τους επαγγελματικούς του χώρους ή να τροποποιήσει την τακτοποιημένη άδεια δόμησης που κατέχει κλπ.

Επειδή ο νομοθέτης εξαναγκάζει τον ιδιώτη να μπει σε αυτή την διαδικασία σε συνεργασία με μηχανικό της αγοράς, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να επιλέξει ένα τεχνικό γραφείο που να θέλει να κάνει τα σωστά πράγματα με τις σωστές ενέργειες για λογαριασμό του πελάτη του. Το σοβαρό ερώτημα, που ανακύπτει μέσα στο μυαλό του ιδιώτη, είναι "πως να βρω και επιλέξω το κατάλληλο τεχνικό γραφείο; ποια είναι τα κριτήρια που μπορούν να με βοηθήσουν σε αυτή την επιλογή;"

Μία πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό του είναι ότι "πρέπει να αποκλείσω όλα τα λαμόγια - εξυπνάκηδες που με έφεραν σε αυτή την κατάσταση είτε ήμουν συνυπεύθυνος στην αυθαιρεσία είτε είχα πλήρη άγνοια, διότι είμαι αποφασισμένος πλέον να κάνω τα σωστά πράγματα...". Μάλιστα, σημαντικότατη, θαρραλέα και πολλά υποσχόμενη η απόφαση του ιδιώτη, μα δεν αρκεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημά του. Από όσα τεχνικά γραφεία "μου απέμειναν θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσω τα επίδοξα λαμόγια (λογικό είναι γιατί δεν έχω συνεργαστεί ποτέ μαζί τους) και να τα αποκλείσω από την επιλογή μου..". Εάν αναπτύξει όμως μια λίστα αναζήτησης και αποκλεισμού λαμογιών θα χάσει τον χρόνο του και δεν θα λύσει ποτέ τα προβλήματά του.

Η λύση είναι να αναπτύξει μία λίστα με κριτήρια αναγνώρισης του κατάλληλου τεχνικού γραφείου, η οποία αυτομάτως αποκλείει τα λαμόγια. Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η λίστα κατ' ελάχιστον; Το κατάλληλο τεχνικό γραφείο τακτοποίησης αυθαιρεσιών θα πράξει τα εξής:

 1. Θα ακούσει με προσοχή τον ιδιώτη
 2. Θα τον ενημερώσει πως αντί να κουβαλά μαζί του τον πολεοδομικό φάκελο θα πρέπει να τον έχει ψηφιοποιήσει πλήρως σε στικάκι (υπάρχουν πολλά και φτηνά καταστήματα ψηφιοποίησης πλέον).
 3. Με αυτό τον τρόπο το τεχνικό γραφείο θα έχει άμεση αντίληψη, στην οθόνη του υπολογιστή, για τα θέματα που αναλύει ο ιδιώτης.
 4. Δεν θα του πει, ως στάχτη στα μάτια, "άσε μου τον φάκελο 2-3 μέρες να τον μελετήσω και να σου ανακοινώσω το κόστος των ΧΧ.ΧΧΧ,00 ευρώ για να σου λύσω όλα σου τα προβλήματα", εδώ χτυπάει το καμπανάκι για επίδοξο λαμόγιο. Πολύ δε περισσότερο όταν μέσα στο κόστος περιλαμβάνεται και το πρόστιμο, το οποίο προφανώς θα είναι χαμηλό ενώ η αμοιβή τάξεις μεγέθους υψηλότατη.
 5. Όπως επίσης δεν θα του πει "άσε να έρθω να μετρήσω το σπίτι ή το κατάστημα χωρίς κόστος και μετά να σου ανακοινώσω το κόστος των ΧΧ.ΧΧΧ,00 ευρώ για να σου λύσω όλα σου τα προβλήματα", εδώ πάλι χτυπάει το καμπανάκι για επίδοξο λαμόγιο. Οι μετρήσεις επιβάλλεται να είναι εξονυχιστικές και προς όλες τις κατευθύνσεις και πολλές φορές απαιτούν συν μία ημέρα επαληθεύσεων. Το λαμόγιο σε 30 λεπτά τελειώνει την δουλειά.
 6. Θα πει στον ιδιώτη ότι "δεν θέλω να έρθω να μετρήσω, να δουλέψω πάνω στα σχέδια, να εντοπίσω τις αυθαιρεσίες, να τις μετατρέψω σε υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης κλπ, να τις κοστολογήσω ως πρόστιμο χάνοντας 3-4 μεροκάματα, απασχολώντας και 2 ακόμη συναδέλφους, να σου ανακοινώσω το πρόστιμο και την αμοιβή του γραφείου και εσύ στο τέλος να μου πεις, α πολλά είναι, φεύγω..."
 7. Θα πει στον ιδιώτη επίσης ότι δεν είναι λαμόγιο και πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει εις βάρος του και αδιαφανώς όπως περιγράφεται στις περιπτώσεις 4 και 5.
 8. Θα πει στον ιδιώτη ότι η διαδικασία της τακτοποίησης διακρίνεται σε 4 φάσεις.
 9. Στην φάση Α κατά την οποία οργανώνεται πλήρως ο πολεοδομικός φάκελος, αυτή η φάση βαρύνει τον ιδιώτη αλλά μπορεί να αναληφθεί από το τεχνικό γραφείο με κόστος π.χ. ΧΧΧ ευρώ (αναζήτηση στην πολεοδομία, φωτοαντίγραφα, ψηφιοποιήσεις κλπ)
 10. Στην φάση Β, είναι η φάση των εξονυχιστικών μετρήσεων σε όλο το ακίνητο κλπ όπως περιγράφονται στην περίπτωση 6, με κόστος π.χ. ΧΧΧ ευρώ, για να είναι ευχαριστημένο το τεχνικό γραφείο ότι πληρώθηκε για τον κόπο του και ο ιδιώτης γιατί έλαβε πλήρη γνώση της κατάστασης. Το τι σημαίνει πλήρη γνώση θα το δούμε παρακάτω.
 11. Η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της φάσης Β εξαρτάται από το πλήθος των μηχανικών που θα ασχοληθούν, την κατάρτισή τους στην πολεοδομική νομοθεσία και την ικανότητά τους να χειρίζονται τα σύγχρονα εργαλεία της πληροφορικής.
 12. Ειδικά με την κατάρτιση, επειδή κανένας δεν μπορεί να θυμάται τα σαδομαζοχιστικά πολεοδομικά κριτήρια του νόμου, τα οποία αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού τα τελευταία χρόνια χωρίς άμεση ενημέρωση, κλείνοντας παλιές πόρτες και ανοίγοντας νέα παράθυρα, το τεχνικό γραφείο τονίζει στον πελάτη ότι λόγω της υψηλής συχνότητας μεταβολών στην πολεοδομική νομοθεσία το γραφείο θα παρακολουθεί συνεχώς και διαβάζει επιμελώς τα νομοθετικά κείμενα για να κρατιέται ενήμερο το ίδιο αλλά πολύ περισσότερο για να ενημερώσει τον πελάτη εάν κάτι άλλαξε σε σχέση με τα αρχικώς συμφωνηθέντα.
 13. Το τεχνικό γραφείο θα δείξει στον πελάτη ότι στην φάση μέτρησης συμμετέχουν τουλάχιστον 2 μηχανικοί και ένας επιπλέον που θα εκτελέσει τους τελικούς ελέγχους για να παραχθεί αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας, διότι ο ένας με μαθηματική ακρίβεια θα κάνει λάθη, οι 2 αυτοελεγχόμενοι θα μειώσουν τα σφάλματα, ενώ οι 3 αυτοελεγχόμενοι θα τα εξαλείψουν παντελώς.
 14. Στην φάση Γ, στην οποία γίνεται η υπαγωγή του ιδιώτη στο Ν. 4178/2013 πληρώνοντας το παράβολο και μέρος ή όλο του προστίμου.
 15. Η φάση Γ δεν πρέπει να ξεκινήσει εάν ο πελάτης δεν κατανοήσει πλήρως σε ποια σημεία πονάει η ιδιοκτησία του, γιατί το πρόστιμο βγαίνει τόσο, ποια θα είναι τα οφέλη από την εφάπαξ ή τμηματική αποπληρωμή του και ποιά είναι η αμοιβή του γραφείου για την ολοκλήρωσή της.
 16. Για παράδειγμα, όταν ολοκληρωθεί η φάση Β και το τεχνικό γραφείο του παρουσιάζει αναλυτικά τις παραβάσεις, του εξηγεί τους συντελεστές βαρύτητας που λαμβάνονται ανά περίπτωση, την κατηγορία της κατάταξης 1 ή 2 ή 3 ή 4 ή 5, την τυχούσα εξάρτηση του προστίμου από την τιμή ζώνης, το πως προκύπτει η τιμή ζώνης βάσει των υπαρχόντων καταλόγων ανά περιοχή ή με βάση το δελτίο του ΕΝΦΙΑ.
 17. Θα τον βοηθήσει να επιλέξει το βέλτιστο σύνολο τακτοποίησης αυθαιρεσιών, εφόσον ζορίζεται οικονομικά να ρυθμίσει όλες τις αυθαιρεσίες.
 18. Θα του εξηγήσει πως η αμοιβή συνίσταται στο ότι θα απασχοληθούν μηχανικοί οι οποίοι ανά περίπτωση θα πρέπει να παράγουν υποστηρικτικές μελέτες ή υπεύθυνες δηλώσεις ή τεχνικές εκθέσεις, όπου απαιτείται.
 19. Επίσης θα του περιγράψει τι κερδίζει ανάλογα με τον τρόπο αποπληρωμής που θα επιλέξει.
 20. Ότι αν αποπληρώσει πλήρως το πρόστιμο έχει έκπτωση 20%.
 21. Ότι αν αποπληρώσει τουλάχιστον το 30% του προστίμου θα έχει έκπτωση 10% και ότι δικαιούται να λάβει βεβαίωση περαίωσης της υπαγωγής.
 22. Του υποδεικνύει ότι υπάρχει και ο μηχανισμός των δόσεων εκτυπώνοντας αντίστοιχο πίνακα δόσεων.
 23. Θα του υποδείξει σε ποιες τράπεζες και με ποιο τρόπο θα πληρώσει το πρόστιμο.
 24. Θα του πει ότι τα τετραγωνικά μέτρα που ενδεχομένως βρεθούν σε υπέρβαση θα πρέπει να δηλωθούν στο Ε9 μέσα σε 30 ημέρες από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στον Ν. 4178/2013.
 25. Θα του πει ότι τα τετραγωνικά μέτρα που ενδεχομένως βρεθούν σε υπέρβαση θα πρέπει να δηλωθούν και στον δήμο για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
 26. Τέλος, θα τον ενημερώσει ότι υπάρχει και η φάση Δ, η οποία κοστίζει XXXX ευρώ, και είναι η φάση που θα παράγει νόμιμο εκτυπωμένο υλικό, όπως για παράδειγμα διορθωμένα σχέδια, που απεικονίζουν την πραγματικότητα και είναι χρήσιμα για ελεγκτικούς σκοπούς ή σκοπούς αδειοδότησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 27. Το περιεχόμενο της φάσης Δ θα αποσαφηνίζεται από την αρχή διότι το ζητούμενο από τον πελάτη μπορεί να μην είναι μόνο μια βεβαίωση τακτοποίησης που θα προσκομιστεί στον συμβολαιογράφο αλλά μια ολόκληρη σειρά σχεδίων που θα χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερες εργασίες.
 28. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν πλήρη κατανόηση του προβλήματος του πελάτη.

Τα λαμόγια καμία από τις παραπάνω πληροφορίες δεν δίνουν, χτυπούν την πλάτη καθησυχαστικά κρατώντας στο σκοτάδι τον πελάτη αντιμετωπίζοντάς τον με χείριστο τρόπο και αποπροσανατολίζοντάς τον με σκοπό να κερδίσουν τα μέγιστα από αυτόν και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να τους απασχολεί εάν το πρόστιμο είναι υπερβολικό ή εάν θα μπορούσε να υπολογιστεί χαμηλότερα ή αν τακτοποιήθηκαν σωστά όλες οι αυθαιρεσίες. Θα επιλέξουμε τελικά τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα;

 

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.

 

Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ - Msc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ - 5ο Εξάμηνο
Επιθεωρητής Ξενοδοχείων - ΕΕΔΔ - TUV Austria RCN 6035/2016
Επιθεωρητής ISO 9001 - TUV Austria RCN 6065/2016
Επιθεωρητής ISO 45001 - Alison 1412-13849119
Επιθεωρητής GDPR - Alison 1401-13849119
Ενεργειακός Επιθεωρητής - No 16109 | No 553
Μελετητής ΥΠΕΧΩΔΕ - No 26837 - 18-A & 27-A
ΑΜ ΤΕΕ - No 83488 | ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. 330512/2017
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17
Ελεγκτής Δόμησης - No 4517
τηλ +302399-022359
Βασ Πιτσούλη 1, TK 63080, Νέα Καλλικράτεια
Χαλκιδική, Ελλάδα | http://kemioteko.gr
Μελετητικές Υπηρεσίες Βιομηχανικών & Περιβαλλοντικών Εγκαταστάσεων:
Σχεδιασμός, Αδειοδότηση, Διαχείριση Ποιοτικού Ελέγχου & Κατασκευών,
Οργανολογία & Ρύθμιση, Λειτουργία & Συντήρηση
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter