Κοινοποίησε

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Μία ακόμη καινοτόμος εφαρμογή, για τα ελληνικά δεδομένα, κατασκευάστηκε από την Kemioteko Engineering.

 

Ονομάζεται IOT-Group of Residential Water Metering, δουλεύει μέσω διαδικτύου και αποτελεί βάση δεδομένων μαζικής διαχείρισης των καταναλώσεων στα δίκτυα ύδρευσης με δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης του καταναλωτή με email ή/και με SMS και δυνατότητα αποτύπωσης της θέσης του υδρομέτρου με στίγμα GPS.

Ομάδες ενδιαφέροντος

Η εφαρμογή αφορά όλους τους διαχειριστές νερού, ύδρευσης ή άρδευσης, που διανέμουν το νερό ταυτόχρονα σε πολλούς καταναλωτές. Τέτοιοι φορείς διαχείρισης είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, οι εταιρείες ύδρευσης, οι δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης - άρδευσης, οι τοπικοί οργανισμοί άρδευσης, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ή οι ενώσεις αυτών και οι ιδιώτες τροφοδότησης νερού παραθεριστικών περιοχών.

Υφιστάμενο καθεστώς

Αν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ στον τομέα των καταμετρήσεων, σε επίπεδο που δεν χρειάζεται να επισκέπτεσαι το υδρόμετρο αλλά το υδρόμετρο να σου στέλνει ασύρματα τις μετρήσεις, στην χώρα μας δεν έχει αξιοποιηθεί δεόντως ίσως λόγω μίας παλιάς αρνητικής αδράνειας σε κάθε τι καινούριο, ίσως λόγω υψηλού κόστους ή συνδυασμού αυτών των παραγόντων κλπ. Εάν υπάρχουν εφαρμογές τηλεμετρικών υδρομέτρων αυτές είναι σπάνιες αλλά και μικρές σε έκταση για πειραματικούς σκοπούς. Κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια δημοσιεύονται διακηρύξεις χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για μεσαίας ή μεγάλης έκτασης συστημάτων τηλεμετρίας στις υδρεύσεις, είναι αμφίβολο όμως εάν οι φορείς έχουν εξετάσει σοβαρά την σχέση όφελος/κόστος, τις απαιτήσεις για συντήρηση - διατήρηση της λειτουργικότητας αυτών των συστημάτων, το ύψος του κόστους προστασίας και αντικατάστασης του χαλασμένου εξοπλισμού κλπ.

Σε έναν συνηθισμένο τύπο ελληνικού φορέα διαχείρισης νερών ύδρευσης θα συναντήσεις το τμήμα καταμέτρησης αποτελούμενο από ένα ή περισσότερα άτομα. Με βάση τον κανονισμό διαχείρισης δικτύων τα υδρόμετρα έχουν κωδικοποιηθεί σε διαδρομές που μοιράζονται μεταξύ των καταμετρητών και ανά κάποιους μήνες ή μία φορά τον χρόνο βγαίνουν έξω για να καταμετρήσουν. Έχουν στην διάθεσή τους φορητές συσκευές που διαθέτουν μνήμη και πριν ξεκινήσουν τις φορτώνουν με τα δεδομένα των διαδρομών που πρόκειται να καλύψουν. Επιπλέον αυτές οι συσκευές λειτουργούν ως αναγνώστες barcode, δηλαδή έχουν ένα ματάκι που κοιτάει το τυπωμένο barcode γράφημα στο υδρόμετρο ή σε καρτελάκι δίπλα στο υδρόμετρο και με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζουν τον ιδιοκτήτη (όπως δηλαδή στις ταμειακές μηχανές των σούπερ μάρκετ). Επιπλέον, περιμένουν τον καταμετρητή να καταχωρήσει τη νέα ένδειξη του υδρομέτρου. Όταν ο καταμετρητής ολοκληρώσει την βάρδιά του, επιστρέφει στο γραφείο και ανεβάζει τα δεδομένα στον τοπικό υπολογιστή για περαιτέρω επεξεργασία (ανάλογα με τον φορέα, αυτό μπορεί να γίνει όταν ολοκληρωθεί όλη η διαδρομή).

Ανάλογα με τις δυνατότητες του φορέα διαχείρισης, η καταμέτρηση μέχρι να γίνει λογαριασμός τυπωμένος που θα φτάσει στα χέρια του καταναλωτή μπορεί να πάρει μήνα ή μήνες. Εκτός αυτού, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο καταναλωτής πολύ πιθανό να μην έχει λάβει καμμία απολύτως ενημέρωση από τον φορέα ότι επίκειται λογαριασμός, ώστε να μπορεί να προγραμματίσει τα έξοδά του. Γιατί να μην λάβει σύντομη ενημέρωση με SMS όπως κάνουν πλέον ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ?

Η καινοτομία

Από την παραπάνω περιγραφή του πως λειτουργεί ένας μέσος φορέας διαχείρισης νερού σήμερα στην χώρα μας, γίνονται φανερά κάποια κενά που έρχεται να καλύψει η εφαρμογή IOT-Group of Residential Water Metering της Kemioteko Engineering:

  • το ίντερνετ
  • ο cloud server
  • το κινητό τηλέφωνο
  • η ταχύτητα
  • η ενημέρωση

 

Ίντερνετ: αποτελεί την γέφυρα αμφίδρομης μετάδοσης των δεδομένων προς όλες τις κατευθύνσεις, φορέα, καταμετρητή, καταναλωτή

Cloud Server: ένας υπολογιστής, δεν μας ενδιαφέρει το που βρίσκεται, αλλά με τεράστιες ικανότητες αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, έξω και μακρυά από το γραφείο μας που αντικαθιστά τον τοπικό υπολογιστή και αναλαμβάνει να ενημερώσει άμεσα τον καταναλωτή

Κινητό τηλέφωνο (ή τάμπλετ phone): είναι το νέο εργαλείο του καταμετρητή, που αντικαθιστά την φορητή συσκευή καταμέτρησης (pda), διαβάζει το barcode του υδρομέτρου, κατεβάζει από τον cloud server τα στοιχεία ιδιοκτησίας, εκπέμπει την μέτρηση και την θέση του υδρομέτρου στον cloud server μέσω ίντερνετ και ένα σωρό άλλες υπηρεσίες που είναι ακόμα ασύλληπτες για τους περισσότερους

Ταχύτητα: η ηλεκτρονική πληροφορία είναι γνωστό ότι μεταδίδεται με ταχύτητες αξεπέραστες από οτιδήποτε άλλο και συνεπώς μπορεί να αξιοποιηθεί για να λαμβάνει ο καταναλωτής ηλεκτρονικά τιμολόγια χρέωσης αλλά και επίσης ο ίδιος να ανταποκρίνεται με τις νέες ηλεκτρονικές μεθόδους πληρωμής

Ενημέρωση: ο ηλεκτρονικός τελάλης δεν θέλει τίποτε παραπάνω από το να του δώσουμε την σωστή διεύθυνση (email ή SMS) για να ενημερώσει τον καταναλωτή για την κατανάλωσή του και την επικείμενη χρέωση, μία πληροφορία που θα ανεβάσει το επίπεδο των υπηρεσιών του φορέα στα μάτια του καταναλωτή, επιπλέον ο φορέας μπορεί να ελέγχει ζωντανά από το γραφείο την εξέλιξη της καταμέτρησης 

Η υλοποίηση

Όλα τα παραπάνω αποκτούν σάρκα και οστά με το απαραίτητο λογισμικό που προγραμματίστηκε σε γλώσσα PHP, HTML, JAVASCRIPT και JAVA. Η εφαρμογή αποτελείται από 2 μέρη:

  • Web desktop app: το τμήμα αυτό απεικονίζεται σε μεγάλες οθόνες (10 ιντσών και άνω) μέσω διαδικτυακού εξερευνητή (π.χ. Google Chrome) και αφορά τον διαχειριστή των καταμετρήσεων από το γραφείο. Με ένα τάμπλετ μεγάλο, ή λάπτοπ ή κανονικό υπολογιστή μπορεί να παρακολουθεί ζωντανά τις εισερχόμενες καταμετρήσεις σε μορφή πίνακα ή χάρτη Google Earth Map. Του παρέχεται η δυνατότητα να προσθέτει πελάτες ή μετρήσεις σε πελάτες ή να διορθώνει κάποια από τα στοιχεία τους όταν απαιτείται. Π.χ. ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι η διόρθωση του στίγματος της θέσης του υδρομέτρου κυρίως κατά την πρώτη χρήση της εφαρμογής και μέχρι να ολοκληρωθούν πλήρως όλες οι διαδρομές των καταμετρήσεων. Μία ακόμη δυνατότητα του κώδικα είναι να στέλνει προτιμολόγιο στο email του καταναλωτή καθώς επίσης και ένα σύντομο ενημερωτικό SMS στο κινητό του. Όλος ο κώδικας και οι πληροφορίες προέρχονται από τον cloud server.

  • Mobile phone app: το τμήμα αυτό είναι φτιαγμένο να απεικονίζεται σε μικρές οθόνες τάμπλετ ή κινητών τηλεφώνων (διάστασης μικρότερης από 7 ίντσες) διότι εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους αυτές οι συσκευές είναι εύχρηστες για την δουλειά των καταμετρητών. Με την ανεξάρτητη σύνδεση στο διαδίκτυο, την λήψη σήματος GPS και τον κατάλληλο κώδικα προγραμματισμού αποτελούν το καθημερινό εργαλείο του καταμετρητή. Μόλις ολοκληρώσουν την πρώτη καταμέτρηση, από την επόμενη και μετά μπορούν να αξιοποιήσουν την δυνατότητα του κινητού να τους προτείνει υδρόμετρα προς καταμέτρηση καθώς πλησιάζουν στην περιοχή καταμέτρησης (μία από τις εκπληκτικές δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα)

 

Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος

Χημικός Μηχανικός ΠΕ7 - Ενεργ. Επιθ.

Msc Περ. Σχ. Έργων Υποδομής

https://gr.linkedin.com/in/christodoulos-chatziliontos-2448902a

http://www.kemioteko.gr , http://www.kemioteko.gr/presta/

+306983-759514