Εκτύπωση

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Ένας θεμελιώδης νόμος του σύμπαντος είναι τα πράγματα να αποσυντίθενται στις δομικές τους μονάδες και να οδεύουν προς την αταξία. Για να επιτευχθεί το αντίστροφο, δηλαδή να φτιαχτούν πολύπλοκα και λειτουργικά πράγματα από τις δομικές τους μονάδες χρειάζεται δαπάνη ενέργειας. Σε κόντρα με αυτή την θεμελιώδη αρχή έρχεται η ανθρώπινη επιχειρηματική δραστηριότητα. Πως μπορεί το ISO 9001 - αλλά και όλες οι άλλες μορφές του ISO - να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια;

iso-9001-2015-certification

Ο σοβαρός επιχειρηματίας δαπανά μεγάλα ποσοστά από την προσοχή του σε όλο τον κύκλο ζωής της επιχείρησής του. Από την σύσταση, την λειτουργία, την ανάπτυξη, την παράδοση της επιχείρησης σε άλλα χέρια ή και μέχρι το κλείσιμό της. Το κάνει αυτό για να εξισορροπήσει τις φθοροποιές δυνάμεις που ασκούνται καθημερινά και τείνουν να αποσυνθέσουν την επιχείρησή του. Όλες του οι προσπάθειες θα πρέπει να διαφημιστούν αποτελεσματικά ώστε να αυξήσει το πελατολόγιό του, τα κέρδη του και κατά συνέπεια την βιωσιμότητα της επιχείρησής του.

Ποιός θα τον πιστέψει όμως, γιατί να ακούσει τον διαφημιστικό του λόγο και για ποιούς λόγους να γίνει πελάτης του; Για παράδειγμα, "Μα διότι έχω αξιόπιστο σύστημα παραγγελιοληψίας και παράδοσης προϊόντων - υπηρεσιών που θα σας αφήσει 100% ικανοποιημένους!", απαντά ο επιχειρηματίας. Όσο όμως και να χτυπιέται ο σοβαρός επιχειρηματίας, επειδή εξ ορισμού ο ίδιος δεν είναι η αξιοπιστία των λεγόμενων υπηρεσιών του για κάποιον που δεν τον γνωρίζει ή δεν έχει δοκιμάσει τις υπηρεσίες του, πάντοτε ο μελλοντικός πελάτης θα μένει μετέωρος σχετικά με το αν έκανε καλή επιλογή μέχρι να παραλάβει τα αποτελέσματα και με ρίσκο μάλιστα να χάσει χρήματα. Ένα στοιχείο τουλάχιστον λείπει από τον επιχειρηματία, η πιστοποίηση και τεκμηρίωση των λεγόμενών του από κάποιον ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα.

Αυτό, αποτελεί πολύ σοβαρό λόγο για να πιστοποιηθεί η σημερινή επιχείρηση αλλά και για να εργάζεται πλέον καθημερινά σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001. Μία βασική διαφορά της μη πιστοποιημένης επιχείρησης από αυτή που έχει πιστοποιηθεί, εντοπίσαμε μόλις στην προηγούμενη παράγραφο. Ας δούμε όμως πόσες άλλες διαφορές μπορούν να προκύψουν εξετάζοντας μία κοινή δραστηριότητα όλων των επιχειρήσεων: το σύστημα παραγγελιοληψίας και εκτέλεσης της παραγγελίας.

Παραγγελιοληψία και Εκτέλεση

Πρώτα θα καταγράψουμε τα βασικά βήματα αυτής της δραστηριότητας και μετά θα τα αναλύσουμε περισσότερο.

Η διαφορά της πιστοποιημένης επιχείρησης από την μη πιστοποιημένη είναι ότι έχει τεκμηριωμένα:

Ακολουθεί η ανάλυση σε βάθος για το κάθε στάδιο, υπό μορφή ερωτήσεων, ώστε να εντοπισθούν τα ρίσκα της διαδικασίας:

Βλέπουμε λοιπόν ότι η πρώτη ανάλυση σε πέντε στάδια της διαδικασίας μπορεί να φτάσει σε επόμενο επίπεδο ανάλυσης στα 50 στάδια ή περισσότερα. Κάθε ένα από αυτά εμπεριέχει το ρίσκο της μη ικανοποίησης του πελάτη ή της αποτυχίας ικανοποίησης του στόχου της επιχείρησης. Με αυτά τα θέματα, λίγο έως πολύ, έρχονται αντιμέτωπες όλες οι επιχειρήσεις σήμερα.

Όμως μόνο η πιστοποιημένη κατά ISO 9001 επιχείρηση, που εργάζεται καθημερινά με το πρότυπο αυτό ενσωματωμένο στις διαδικασίες της, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει θετικά και βέλτιστα τους εμφανιζόμενους κινδύνους και να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόσωπο στους μελλοντικά ενδιαφερόμενους, χωρίς καν αυτοί να την έχουν δοκιμάσει. Ο λόγος είναι ότι έχει τεκμηριώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του κάθε κινδύνου που προέβλεψε και ότι τεκμηριώνει καθημερινά τις διαδικασίες της.

Πως τεκμηρίωσε ή τεκμηριώνει η επιχείρησή μας; Με το εγχειρίδιο του συστήματος ποιότητας που περιγράφει λεπτομερώς την πολιτική της σε κάθε θέμα που ανακύπτει με τους υπαλλήλους, συνεργάτες και πελάτες της καθώς επίσης χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία (ηλεκτρονική παραγγελία, ηλεκτρονική αλληλογραφία, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ηλεκτρονική είσπραξη - e banking κλπ). Χαρτιά πλέον δεν χρειάζονται ως τεκμήρια. Το χαρτί εξάλλου ρυπαίνει το περιβάλλον.

 

Διάβασε επίσης:

 

Η Kemioteko Engineering δημιουργήθηκε ως απόσταγμα εμπειριών 14 ετών στην αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων τεχνικών έργων και 8 ετών στο ελεύθερο επάγγελμα του μελετητή μηχανικού με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Αποστολή της Kemioteko Engineering - Χατζηλιόντος Ι. Χριστόδουλος είναι η δημιουργία πελατών, οπαδών της, βαθειά ικανοποιημένων, που θέλουν να κάνουν διαχρονικά τα σωστά πράγματα με τους κατάλληλους συνεργάτες.

 

Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ - Msc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ - 5ο Εξάμηνο
Επιθεωρητής Ξενοδοχείων - ΕΕΔΔ - TUV Austria RCN 6035/2016
Επιθεωρητής ISO 9001 - TUV Austria RCN 6065/2016
Επιθεωρητής ISO 45001 - Alison 1412-13849119
Επιθεωρητής GDPR - Alison 1401-13849119
Ενεργειακός Επιθεωρητής - No 16109 | No 553
Μελετητής ΥΠΕΧΩΔΕ - No 26837 - 18-A & 27-A
ΑΜ ΤΕΕ - No 83488 | ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. 330512/2017
Μητρώο Αξιολογητών ΓΓΕΤ- No 14856/95711/08-06-17
Ελεγκτής Δόμησης - No 4517
τηλ +302399-022359
Βασ Πιτσούλη 1, TK 63080, Νέα Καλλικράτεια
Χαλκιδική, Ελλάδα | http://kemioteko.gr
Μελετητικές Υπηρεσίες Βιομηχανικών & Περιβαλλοντικών Εγκαταστάσεων:
Σχεδιασμός, Αδειοδότηση, Διαχείριση Ποιοτικού Ελέγχου & Κατασκευών,
Οργανολογία & Ρύθμιση, Λειτουργία & Συντήρηση
Follow us 
 facebook  twitter  linkedin  googleplus  pinterest  youtube  twitter